Breaza: Fondurile structurale devin o Fata Morgana

La o intalnire cu factori de decizie din administratia locala din Breaza si cu directori de institutii, primarul orasului, George Maracineanu, le-a prezentat cateva aspecte specifice legate de accesarea fondurilor structurale, „pe care toti le vad ca pe o mana cereasca si isi pun toate sperantele in ele”.

In context, profesorul Maracineanu a tinut sa precizeze, chiar de la inceput, ca „accesarea fondurilor structurale se face pe baza unor proiecte, a unor programe”. Apoi, primarul a descalcit traseul ce se parcurge pana la obtinerea banilor: „Trebuie sa faci proiectul – care este necesar sa fie foarte elaborat, documentat si argumentat – dupa care sunt de parcurs alte doua-trei etape de verificari pana se ajunge la avizare. Si-abia cand proiectul este avizat, te poti considera beneficiar al unor fonduri dar, atentie, cu asigurarea unei cote parti din partea beneficiarului”.

Povestea, insa, nu s-a oprit aici deoarece primarul Maracineanu a atras atentia ca, inclusiv in conditiile avizarii favorabile a unui proiect sau altul si ale asigurarii cu fonduri proprii a cotei parti, „banii europeni nu vor intra, direct, in vistieria primariei. Banii vin in baza facturilor de decontare a lucrarilor executate, care, la randu-le, trebuie verificate si certificate din punct de vedere calitativ.
Asa ca, trebuie spusa in gura mare aceasta procedura, ca sa nu creada cineva ca gata, accesam fonduri europene si rezolvam o problema sau alta! Ca sa nu mai amintesc ca inca nu se stie cine plateste dobanzile la sumele primite, cine suporta cheltuielile cu proiectarea lucrarilor sau cine plateste TVA!”

In acelasi timp, pentru a justifica opinia ca fondurile structurale sunt, pentru administratiile locale sarace, un fel de Fata Morgana, primarul Maracineanu a mai adaugat: „Practic, daca reusesti sa faci un proiect sau doua, nu-ti mai poti permite sa propui si altele pentru ca nu mai ai bani! Contributia de 20% pe care ai obligatia sa o asiguri, daca nu o ai te impiedica, pur si simplu, sa mai visezi la fonduri structurale. Iar cazul nostru, cu proiectul pentru regularizarea cursurilor de ape si a valcelelor – pentru care am avut toata deschiderea de la Fondul de mediu – este cel mai palpabil argument: cu toata ambitia si vointa noastra, un al doilea proiect nu mai poate fi pus in practica!”

Sursa: Ziarul Prahova

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top