Gradul de absorbtie a fondurilor UE nu poate fi calculat la 8 luni de la aderare

Ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, a declarat, intr-o conferinta de presa, ca absorbtia fondurilor comunitare nu poate fi calculata la opt luni de la aderare.

Ministrul a raspuns, astfel, eventualilor initiatori ai unei motiuni de cenzura, care, potrivit acestuia, si-au motivat intentia prin faptul ca fondurile comunitare alocate Romaniei nu sunt absorbite, iar cresterea economica nu este resimtita de populatie.

Ministrul sustine ca, cei care vorbesc despre rata de absorbtie la opt luni de la aderare, nu cunosc conditiile accesarii acestor fonduri. Performantele trebuie judecate la sfarsitul aplicarii acestor programe si nu in primele luni sau primul an de la aderare. Primul an este de acomodare a sistemelor, iar fondurile pe 2007 pot fi absorbite pana in 2010.

Media de absorbtie era de 1,2% la un an de la aderare, pentru alte state, potrivit ministrului Economiei si Finantelor. Acesta a reamintit ca forul comunitar a aprobat 5 programe prezentate de Romania, urmand ca, in luna septembrie, inca 2 programe sa fie aprobate.

Romania este pe locul doi in ceea ce priveste numarul de programe aprobate, dupa Austria.
In aceea ce priveste efectele sociale ale cresterii economice, Varujan Vosganian a declarat ca, in doi ani si jumatate, actuala guvernare a depasit procentul prevazut in programul de guvernare privind cresterile salariale.

Sursa: Romania Libera

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.