Cluj: Credite de 5 milioane de euro cu garantii de stat

Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a acordat intreprinderilor clujene garantii de 9,4 milioane de lei in prima jumatate a anului, pentru credite in valoare de 16,1 milioane de lei. Cele mai multe IMM-uri care au apelat la aceste garantii activeaza in domeniul comertului.

IMM-urile din Cluj au primit de 2 ori mai multe garantii pentru creditele contractate in prima jumatate a acestui an, fata de aceeasi perioada a anului trecut. Potrivit FNGCIMM, in primele 6 luni din 2007 s-au acordat 83 de garantii pentru credite, fata de 49, acordate in perioada ianuarie-iulie 2006.

Cu toate acestea, valoarea garantiilor a crescut fata de anul trecut cu doar 20%, de la 7,8 milioane de lei la 9,4 milioane de lei.

Cele mai multe IMM-uri care au apelat la fondul de garantare activeaza in domeniul comertului. Acestea sunt urmate de societatile de prestari servicii, transporturi, constructii si alte activitati industriale.

La nivel national, valoarea garantiilor acordate de FNGCIMM in prima jumatate a acestui an se ridica la 98 de milioane de euro, ceea ce inseamna ca IMM-urile clujene au primit aproximativ 3% din acestea, putin peste media nationala. Din punctul de vedere al valorii creditelor garantate, Clujul se situeaza chiar mai jos, la un procent de 2,7% din valoarea la nivel national a acestora (aproape 600 de milioane de lei).

Prin garantiile mentionate, fondul preia riscul creditului acordat de banca intreprinderii. FNGCIMM garanteaza pana la 80% din valoarea creditului, dar nu mai mult de 800.000 de euro. Pentru acest serviciu, IMM-urile trebuie sa plateasca un comision intre 1,5 si 2% pe an, in functie de perioada de creditare, moneda si modalitatea de plata a garantiei.

Daca in momentul analizei dosarului de creditare de catre banca se constata ca garantiile materiale pentru acordarea imprumutului nu sunt suficiente, reprezentantul IMM-ului poate solicita institutiei bancare sa se adreseze FNGCIMM pentru acordarea unei garantii lichide.

Sursa: Ziua de Cluj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.