IMM-urile si birocratia bancilor

Desi bancile se indreapta in ultimul timp din ce in ce mai atent catre creditarea micilor intreprinzatori si incearca sa faca programe special croite dupa necesitatile acestora, intreprinzatorii se arata nemultumiti de birocratia din banci. Problemele investitorilor sunt legate de reactia foarte inceata a unor banci, de procedurile greoaie si complicate care necesita din partea intreprinzatorilor o munca laborioasa, chiar pentru situatii care ar trebui sa se deruleze rapid, cum ar fi acordarea unei scrisori de garantie sau a unui descoperit de cont pentru salariat, credit care este de fapt garantat de firma angajatoare.

Directorul Departamentului pentru IMM-uri din cadrul BCR, afirma ca, desi bancile au creat departamente specializate pentru creditarea IMM-urilor, deocamdata nu exista o cultura a clientului. Totusi, bancile fac un efort permanent de perfectionare a serviciilor lor. Mai multe sondaje, realizate in ultimul timp atat de Agentia pentru IMM-uri, cat si de organizatii patronale ale intreprinzatorilor, au aratat ca principalul obstacol perceput de intreprinzatori este finantarea afacerii proprii.

Se considera ca disponibilitati de finantare sunt, insa si din partea intreprinzatorilor exista probleme de genul lipsa proiectelor bancabile, sau lipsa cunostintelor pentru realizarea lor, teama de credite. Reglementarile sunt in simplificare si flexibilizare permanenta, bancile in concurenta acerba pentru piata de retail, iar intreprinzatorii isi perfectioneaza permanent abilitatile in economia de piata.

Sursa: , Adevarul online, 06 iulie 2005

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.