Zece IMM-uri pe un loc pentru finantari nerambursabile de la stat

Aproape 2.300 de intreprinderi mici si mijlocii, cu vechime sau nou-infiintate doresc sa obtina de la stat o finantare nerambursabila pentru investitii, modernizare sau retehnologizare. Numarul este de aproape trei ori mai mult fata de anul trecut.

Programul a starnit interes inca din prima zi, atunci inscriindu-se, in sase ore si jumatate, 771 de firme. Numarul minim de firme care vor putea primi bani prin „Programul de investitii” al MIMMCTPL este de 235. Pe lista de asteptare vor fi trecute urmatoarele o suta de societati, acestea putand accesa bani in functie de sumele ramase disponibile dupa repartizarea fondurilor pentru proiectele din prima categorie.

Reprezentantii Ministerului pentru IMM-uri sustin ca interesul sporit pentru aceste fonduri a fost determinat si de eliminarea principiului „primul sosit, primul servit”, dar si modificarea unor conditii de eligibilitate. In urmatoarele doua zile va fi facuta publica lista cu solicitantii inscrisi in ordinea descrescatoare a punctajului obtinut.

Bilantul contabil, contul de profit si pierderi la 31 decembrie 2005 si 2006 sau ultima balanta de verificare incheiata sunt o parte dintre documentele care vor fi studiate pentru declararea castigatorilor. Firmele mici si mijlocii declarate eligibile, dupa analizarea dosarelor, vor beneficia de finantari care nu vor depasi echivalentul in lei a 10.000 euro, pentru cele nou-infiintate si microintreprinderi, si echivalentul in lei a 50.000 euro, in cazul firmelor mici si mijlocii, dar nu poate depasi procentul de 60% din valoarea totala a investitiei.

Contributia proprie a intreprinzatorului trebuie sa fie de minim 15% din valoarea proiectului de investitii, in numerar. In plus, beneficiarii eligibili vor primi de la banci un credit de finantare, reprezentand minimum 25% din valoarea proiectului de investitii, credit acordat in conditiile de piata si care nu este garantat de stat.

Bugetul aprobat pentru programul de finantare a achizitiilor de masini, utilajelor, echipamentelor si a mijloacelor de transport de marfuri noi (nu second-hand) este de 40 milioane de lei.

Sursa: Gandul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top