Piata leasingului operational incepe sa se dubleze de la an la an

Configuratia actuala a sectorului este de asteptat sa sufere modificari din punctul de vedere al cotelor de piata, odata cu intrarea noilor competitori.

Leasingul operational pentru managementul flotelor auto va cunoaste in urmatorii cativa ani perioada de glorie. Principalii jucatori din domeniu anticipeaza o dublare a pietei in acest an, ritm care se va mentine si in 2008.

In 2006, piata de leasing operational din tara noastra a inregistrat valoarea de 64 milioane de euro, insa in acest an se asteapta o dublare a acestei sume, pe fondul beneficiilor pe care companiile din sector incep sa le resimta in urma eforturilor din primii ani de activitate pe piata.

Ritmul de dezvoltare este unul natural, in conditiile in care, in 2006, dar si in prima parte a anului in curs, companiile din tara noastra au trebuit educate cu privire la avantajele folosirii leasingului operational.

Numarul contractelor semnate a crescut considerabil, iar asta in numai un an de zile. Potrivit unui studiu realizat de companie, firmele care recurg la leasingul operational pentru managementul flotelor auto isi reduc cu peste 10% costurile asociate acestor operatiuni. Comparativ, pe pietele internationale, leasingul operational este un produs foarte popular – 60% din flotele de masini existente sunt operate de companiile din domeniu, in timp ce intre 15 si 40% din masinile noi sunt achizitionate de firmele de leasing operational.

Leasingul operational si managementul flotei auto implica, printre altele, servicii de finantare a utilizarii autovehiculului, de intretinere, livrare, inmatriculare, administrare a anvelopelor, asigurari, consultanta si gestiune a combustibilului. Aceasta activitate implica externalizarea, de catre companii, a serviciilor legate de managementul flotelor auto, catre firme specializate.

Noii concurenti vor schimba configuratia pietei intrarea asteptata a noilor competitori va schimba insa si actuala configuratie a pietei de profil. in conditiile in care New Kopel Sixt ocupa aproximativ 50% din piata, restul este impartit de companii mai mici care apartin dealerilor de masini sau subsidiarelor unor banci.

Printre societatile care desfasoara operatiuni de leasing operational se numara bancile Unicredit, prin Unicredit Fleet Management, si BRD-Group Societe Generale, prin ALD Automotive. O alta banca franceza care va oferi servicii de leasing operational pe piata romaneasca va fi BNP Paribas, prin compania specializata denumita Arval, care urmeaza sa intre pe piata din Romania.

O alta societate specializata in leasing operational este compania independenta Fleet Management Services (FMS). ALD Automotive, filiala de leasing operational si administrare de flote auto a Grupului Societe Generale, vrea sa isi ridice numarul autovehiculelor in administrare in Romania cu 50%, pana la 3.000 de masini in 2007.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.