Criza pietei creditelor poate afecta profiturile bancilor din estul si centrul Europei

Bancile din Europa Centrala si de Est au fost scutite de aproape orice expunere la criza creditelor ipotecare cu risc ridicat din Statele Unite, insa restrangerea pietei creditelor ar putea limita cresterea imprumuturilor si a castigurilor in acest an si in anul viitor.

Bancile din fostul bloc comunist ar putea inregistra o crestere a creditelor pentru populatie si companii intre 25 si 30% in urmatorii ani, in conditiile in care economiile statelor dintre Marea Baltica si Marea Neagra recupereaza distanta fata de vecinii occidentali. In conditiile in care castigurile din afacerile traditionale au crescut puternic, bancile din regiune nu au simtit nevoia sa recurga la produse mai sofisticate, precum imprumuturile cu riscuri colaterale sau plasamentele garantate ipotecar pentru a-si extinde profiturile, asa cum au procedat bancile din Vest.

In conditiile in care piata creditelor creste mai repede fata de valoarea activelor in regiune, bancile trebuie sa suporte un gol din ce in ce mai mare intre active si depozite si sa se bazeze mai mult decat bancile occidentale pe obligatiuni si imprumuturi interbancare pentru a-si asigura lichiditatile necesare.

Temerile din piata, care i-au determinat pe investitori sa vanda actiunile detinute pe pietele de capital emergente, au dus la deprecierea titlurilor bancilor din regiune, cel putin in aceeasi masura in care au cazut si actiunile bancilor occidentale, mai expuse la criza creditelor ipotecare. Scaderea a survenit in ciuda faptului ca rezultatele pentru al doilea trimestru arata o crestere sanatoasa a creditelor si a calitatii acestora, singurele temeri vizand costurile, deoarece avansul rapid al bunastarii regiunii alimenteaza inflatia dinspre costurile salariale.

Sursa: NewsIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.