Producatorii de legume si fructe primesc bani pentru promovare

Agricultorii care cultiva si comercializeaza legume si fructe se pot asocia in grupuri sau organizatii de producatori, in functie de cat de mare este numarul de membri si productia, pentru a primi finantari de pana la 5% din vanzarile dintr-un an.

Pentru a fi recunoscuti ca grup de producatori, minim 5 agricultori care au vandut legume si fructe de peste 20.000 de euro (fara TVA) trebuie sa depuna un plan de recunoastere si o serie de documente la Ministerul Agriculturii, pentru obtinerea unui aviz preliminar. Asociatii mai trebuie sa indeplineasca conditii precum vanzarea produselor doar prin intermediul grupului, cu unele exceptii, sau adoptarea deciziilor in mod democratic.

Avizul preliminar inseamna ca agricultorii pot functiona ca grup si beneficia de finantare pentru a se dezvolta, devenind organizatie, prin intermediul planului de recunoatere. Acest plan trebuie sa se deruleze pe perioada a cel mult cinci ani si sa cuprinda investitii precum cele pentru intocmirea studiilor de fezabilitate, promovarea produselor, cresterea sigurantei alimentare, cursuri de calificare a personaului.

O serie de cheltuieli din cadrul planului sunt rambursate din fonduri UE, prin Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA), in limita sumei de 100.000 euro anual, pentru fiecare grup, in primul an de finantare. Pragul maxim scade pana la 50.000 de euro, in al cincelea an de finantare. Finantarea reprezinta un anumit procent din productia comercializata.

Grupurile de producatori de legume si fructe ale caror vanzari nu depasesc un milion de euro vor putea primi o finantare de 5% din valoarea vanzarilor anuale, in primul si al doilea an de functionare, pragul reducandu-se la 4% in al treilea an, 3% in al patrulea si la 2% in al cincelea an.

Pentru grupurile care au vanzari mai mari de un milion de euro, procentele se reduc, fiind incadrate intre 1,5% si 2,5%.

Grupurile de producatori care au dus la bun sfarsit planuri de recunoatere devin organizatii, incadrandu-se apoi in alta categorie de finantare. Organizatiile trebuie sa aiba minim 5 membri si o valoare a productiei comercializate de minim 100.000 de euro. Acest tip de asociatie poate primi o finantare de pana la 4,1% din valoarea productiei comercializate.

Si in cazul organzatiilor este necesar un plan pentru a primi fonduri. Acest plan se numeste operational, iar in baza lui sunt rambursate investitii precum cele de promvare, reducerea coturilor, planificarea productiei. Pana la data de 31 august a fiecarui an organizatiile comunica APIA valoarea estimata a fondurilor necesare in anul urmator, iar cererile de plata sunt depuse pana la 31 ianuarie, cu toate deconturile jutificative.

Ajutorul este platit pana la 30 iunie. Producatorii de legume si fructe vor primi bani din fonduri UE si pentru finantarea productiei, sumele reprezentand echivalentul a aproximativ 50 euro pentru fiecare hectar.

Sursa: Agra.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.