Producatorii de legume si fructe spun adio banilor europeni

Nici un eurocent din cei 1,5 miliarde de euro destinate acestui sector nu va intra in buzunare romanesti.

Romania risca sa piarda finantarea europeana pentru grupurile de producatori din sectorul legume si fructe, pentru ca Ministerul Agriculturii conditioneaza acest ajutor de o vanzare de cel putin un milion de euro anual. Suma este de aproximativ 20 de ori mai mare fata de capacitatea reala de productie a grupurilor autohtone.

Nu este exclus sa se ajunga la o asemenea dezvoltare, in timp, dar acum nu exista niciun grup de producatori care sa vanda legume si fructe de un milion de euro anual. Sunt si voci care sustin ca statul roman ar fi putut amana adoptarea acestui act normativ.

Pana la sfarsitul lunii iulie, Ministerul Agriculturii a recunoscut 49 de grupuri de producatori din sectorul legume si fructe. Fermierii romani nu doresc sa se asocieze si Ministerul Agriculturii ar fi trebuit sa gaseasca o modalitate reala de incurajare.

Chiar si grupurile existente sunt diferite de cele din Uniunea Europeana, fermierii vand mai mult separat, chiar daca apartin unui grup. Bugetul comunitar pentru sectorul fructelor si legumelor se ridica la 1,5 miliarde de euro pe an.

Scopul declarat al Comisiei Europeane este de a intari organizatiile de producatori in fata marilor grupuri de distributie, pentru a-si negocia preturi mai bune. Totodata, institutia urmareste introducerea unor mecanisme pentru gestionarea crizelor si incurajeaza consumul de fructe si legume prin campanii publicitare.

Un alt sector agricol in care Romania nu va beneficia inca din 2007 de fonduri structurale este cel al dezvoltarii rurale. Astfel, fermierii vor putea depune proiecte in 2007, insa banii vor veni cel mai probabil la inceputul anului 2008, dupa aprobarea de catre Comisie a Programului National de Dezvoltare Rurala.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.