S-a lansat Programul National de Dezvoltare Rurala in Satu Mare

Crescatori de animale din judet, primari, sefi ai deconcentratelor si prefectul Szilagyi Ioan au participat, sambata, la conferinta regionala de informare si promovare a Programului National de Dezvoltare Rurala, organizata de Biroul Regional de Implementare a Programului SAPARD, de la Satu Mare.

PNDR 2007-2013 beneficiaza in primul an (2007) de o finantare uriasa, de care administratiile locale si micii intreprinzatori din agricultura trebuie sa profite: 742 milioane de euro, cat o jumatate de SAPARD, la care se adauga o cofinantare de 20 din bugetul tarii.

PNDR are trei componente principale:
– masura 121, privind modernizarea exploatatilor agricole;
– masura 123 – referitoare la cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere;
– masura 322, vizand dezvoltarea satelor, imbunatatirea serviciilor de baza pentru economia si populatia rurala, cu punerea in valoare a mostenirii rurale.

De ultima masura amintita, care vizeaza infiintarea de muzee locale, miniparcuri de distractii, parcari etc., pot beneficia atat consiliile locale si asociatiile de dezvoltare intercomunitara, organizatiile nonguvernamentale, institutiile de cult, cat si persoanele fizice si juridice.

Valoarea acestor fonduri difera in functie de solicitant – un milion de euro pe proiect cand beneficiarul e un consiliu local, 3 milioane de euro cand e vorba de o asociatie de dezvoltare intercomunitara, respectiv 2,5 milioane de euro in cazul unui proiect integrat (care presupune cel putin doua actiuni de investitii), 6 milioane de euro in cazul unui proiect integrat al carui beneficiar e o asociatie intercomunitara. Banii se primesc in curs de 3 luni de la semnarea contractului.

Prin PNDR 2007-2013 se acorda fonduri nerambursabile si pentru infiintarea de drumuri noi, extinderea si imbunatatirea celor de interes local, a retelei de apa sau apa uzata, respectiv a retelei de joasa tensiune si/sau a retelei publice de iluminat, pentru alimentarea cu gaz, crearea unor platforme de depozitare a deseurilor, a unor spatii de recreere precum parcuri, spatii de joaca pentru copii, terenuri de sport s.a.

Sursa: Agra.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.