Bancile mici si medii castiga teren in competitia cu marile institutii

Primele cinci institutii de credit din piata romaneasca pierd teren in fata bancilor medii si mici. Mai mult, eventualele masuri de ieftinire a costului creditelor pot mentine aceasta tendinta.

Primele cinci institutii de credit din tara noastra aveau, la sfarsitul primului semestru din acest an, active in suma de aproximativ 37,5 miliarde de euro. Astfel, cele mai mari banci din Romania Banca Comerciala Romana, BRD Groupe SG, Raiffeisen Bank, UniCredit Tiriac si Banca Transilvania au inregistrat o crestere a activelor de aproximativ 16%, comparativ cu sfarsitul anului trecut.

In intreg sistemul bancar, activele au sporit cu aproape 25% (crestere in euro). Astfel, gradul de concentrare a sistemului bancar la nivelul primelor cinci institutii a scazut usor de la circa 60,3%, in decembrie 2006, la aproape 60% la finele primului semestru din acest an. Iar privit la anii anteriori, tendinta de orientare a clientilor persoane fizice si companii catre institutiile de credit mici si mijlocii este mult mai evidenta.

Tendinta de orientare a clientilor mai mult catre bancile medii si mici are sanse sa continue si in anii urmatori. Asta pentru ca normele de relaxare a conditiilor de creditare vor accentua lupta pentru majorarea cotei de piata. Astfel, studiul publicat de BNR subliniaza faptul ca diferentele relativ largi dintre dobanzile pasive si cele active, precum si nivelul ridicat al rezervelor minime obligatorii indica potentialul de crestere a concurentei.

La sfarsitul primului semestru din 2007, bancile percepau, in medie, o dobanda de 13,3%, atat pentru clientii persoane fizice, cat si pentru companii, si remunerau depozitele la termen cu 6,7%. insa, pe anumite segmente de piata, diferentele pot fi mult mai mari. Spre exemplu, in iunie 2007, dobanda medie anuala pentru un depozit la termen in lei, pe segmentul persoanelor fizice, era de 6,67%.

Scaderea diferentei dintre dobanzile active si cele pasive va fi posibila si pe masura ce vor scadea ratele rezervelor minime obligatorii. in momentul de fata, bancile comerciale sunt obligate sa depuna in conturile BNR 40% din sursele financiare pe care le atrag in valuta, respectiv 20% din cele in lei.

Iar pe masura ce acesti bani vor fi deblocati, competitia pentru a finanta populatia si companiile are sanse sa se accentueze. Asta mai ales in contextul in care intermedierea financiara din Romania este inca mult in urma ratelor inregistrate in alte state europene.

Datele centralizate de banca centrala arata faptul ca, in decembrie 2006, probabilitatea de nerambursare asociata intreprinderilor mici si mijlocii era mai redusa decat cea a corporatiilor. Astfel, aproape 40% din IMM aveau o probabilitate de nerambursare de numai 1,5%, in timp ce aproape 35% din corporatii aveau asociat un nivel de 2,5%.

La nivelul sectoarelor economice, cel mai riscant domeniu pare sa fie cel energetic, unde peste 25% din companii aveau o probabilitate de nerambursare de 3%. in schimb, in comert si servicii, pentru peste 40% din firme, nivelul era de numai un procent.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top