Iasi: Remes a pus pe taraba promisiuni de miliarde Euro

Vizita de la Iasi a ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a avut ca scop prezentarea Planului National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR) si anuntarea celor interesati a faptului ca vor putea depune proiecte pe trei dintre masuri inca de anul acesta. Alocarea financiara totala este de 8,022 miliarde Euro pentru perioada 2007-2013, dintre care 500 milioane Euro sunt alocate pentru platile directe, cum ar fi cele pentru fiecare hectar de teren lucrat.

Cele 3 masuri au primit unda verde pentru ca sunt considerate masuri prioritare, importante pentru dezvoltarea agriculturii si aducerea acesteia la un nivel european.

Masura 1.2.1., pentru modernizarea exploatatiilor agricole, pune accentul pe dotarea cu utilaje, echipamente performante si adaptarea constructiilor agricole pentru respectarea standardelor comunitare si cresterea competitivitatii exploatatiilor agricole. Banii pot fi folositi pentru construirea si/sau modernizarea cladirilor utilizate pentru productia agricola la nivel de ferma, a infrastructurii rutiere interne sau de acces, a fermelor de vaci de lapte incadrate in sistemul cotei de lapte sau achizitionarea de tractoare noi, combine de recoltat, masini, echipamente si softuri specializate.

Cofinantarea europeana poate varia intre 45 si 75% din valoarea eligibila a proiectului, iar fiecare beneficiar poate primi pana la un milion Euro pentru investitia sa.

Masura 3.2.2. este adresata in exclusivitate consiliilor locale, asociatiilor de dezvoltare intercomunitara, organizatiilor nonguvernamentale, asezamintelor culturale si institutiilor de cult, pentru renovarea si dezvoltarea satelor, imbunatatirea serviciilor de baza pentru economia si populatia rurala si punerea in valoarea a mostenirii rurale.

Finantarea este de 100% din costurile totale eligibile ale proiectelor publice, care nu vor genera profit. Valoarea fondurilor nerambursabile poate ajunge pana la 6 milioane Euro in cazul unui proiect integrat, ce presupune cel putin 2 actiuni de investitii, al carui beneficiar este o asociatie de dezvoltare intercomunitara. Pentru proiectele care prin natura investitiei vor aduce profit, cofinantarea va fi de 70%, iar sprijinul nu va depasi 200 mii Euro.

Masura 1.2.3., pentru cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere, pune in valoare investitiile din industria de prelucrare a produselor agro-alimentare si industria forestiera. Vor fi finantate proiectele de modernizare sau construire a cladirilor, depozitele pentru produsele agricole, achizitionarea de noi utilaje si echipamente, laboratoare sau mijloace de transport.

Sursa: Ziua de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.