Bihor: Prefectul sustine primele proiecte pentru Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurala

Prefectul judetului Bihor, Mircea Ghitea, considera ca judetul se poate situa printre primele din tara la accesarea Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR), prin reconversia a 34 de proiecte de infrastructura nefinantate prin SAPARD.

Ghitea a subliniat importanta depunerii de proiecte la nivel de judet, fiind convins ca in Bihor vor putea ajunge sume importante din fonduri nerambursabile, mai ales la Masura 3.2.2., deoarece la finalul programului SAPARD mai exista practic 34 de proiecte nefinantate, care se refera la drumuri noi si retele de alimentare cu apa si canalizare.

Din cele 19 masuri, pe diverse componente, sunt trei masuri in baza carora vor putea fi realizate proiecte si vor putea fi accesate fonduri, inca din acest an, inaintea aprobarii PNDR. Cele trei masuri prioritare, care vor fi lansate la mijlocul lunii octombrie, sunt: modernizarea exploatatiilor agricole (Masura 1.2.1.), cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere (1.2.3.), renovarea, dezvoltarea satelor, imbunatatirea serviciilor de baza pentru economia si populatia rurala si punerea in valoare a mostenirii rurale (3.2.2.).

La ultima masura, prefectul a subliniat ca proiectele sprijinite se refera si la renovarea cladirilor publice, unde autoritatile publice locale ar trebui sa identifice “in mod corect necesitatile”, pentru ca reprezinta o alternativa importanta la sumele asteptate de la bugetul de stat, pentru sanatate, invatamant, infrastructura sociala.

Pe langa cele 34 de proiecte, Prefectura Bihor va stimula autoritatile din teritoriu sa-si evalueze necesitatile, sa-si scrie proiecte, inclusiv cu sprijinul Prefecturii, prin Compartimentul Afaceri Europene.

Specialistii institutiei vor face o evaluare la nivelul judetul privind toate tipurile de surse de finantare care au fost accesate pana in prezent, pe alimentare cu apa, canalizare si drumuri, si vor stabili care sunt prioritare din acestea.

Prefectul a tinut sa informeze populatia judetului asupra lansarii Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR), accesat in baza Planului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2007 – 2013 si care a fost prezentat sambata, la Satu Mare, de conducerea ministerului.

Prin PNDR se va aloca o suma totala de aprox. 8 miliarde de euro, in perioada 2007-2013, aceasta suma fiind, in opinia prefectului, “o oportunitate deosebita pentru ca insuficienta dezvoltare rurala din prezent sa fie schimbata”.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.