Harta creditelor pentru companiile mici

Vechimea minima pentru companiile mici care vor sa ia un imprumut este de 12 luni. Specialistii cred ca de anul viitor conditiile pentru start-up se vor imbunatati.

Vigilenta bancilor in ceea ce priveste finantarea proiectelor companiilor noi este motivata prin riscul mare ca firmele sa-si inchida portile inainte de a depune 2 balante contabile. Tocmai de aceea, institutiile de credit solicita garantii reale mobiliare si imobiliare care sa acopere atat imprumutul, cat si dobanzile. In unele cazuri, sunt cerute chiar si garantii personale ale intreprinzatorului.

Acesta este cazul creditului Go, de la BRD, destinat societatilor care au activitate de pana la 12 luni. In acest caz, sunt 2 variante de finantare, respectiv cea pentru investitii, care se acorda pentru o perioada de pana la 5 ani, dobanda fiind fixa, de 17% an, precum si cea pentru finantarea activitatii curente, pentru maximum 12 luni, cu o dobanda anuala fixa de 19%.

La Banca Comerciala Romana, pentru a primi un credit start-up pentru investitii este nevoie ca la dosar sa se depuna, alaturi de o serie de declaratii pe propria raspundere privind numarul de salariati, cifra de afaceri si activele totale, si ultimele trei balante de verificare. Aceasta in conditiile in care pentru companiile mai vechi se cer ultimele doua balante de verificare.

Banca Transilvania acorda credite de inceput pentru derularea investitiilor companiilor noi si ale celor care au jumatate de an de vechime. Noul intreprinzator trebuie sa acopere 25% din valoarea investitiei, care se poate ridica pana la 35.000 lei.

In varianta Start-Up Plus, valoarea finantarii se poate ridica chiar pana la 85.000 Ron. BT acorda o perioada de gratie pentru rambursarea creditului de pana la 6 luni, intreaga perioada de rambursare putand ajunge pana la cinci ani. Pe langa finantare, noile afaceri primesc si consultanta in ce priveste realizarea planului de afaceri. Pentru creditul O ora, de exemplu, dobanzile se situeaza in jurul nivelului de 15%-16%.

La Banca Romaneasca, membra National Group of Greece, se pot imprumuta companii ce au o cifra anuala de afaceri de minimum 1,5 milioane de euro, fiind lansate mai multe produse. Este vorba de creditul Plus Capital, cu dobanda fixa de 9% pe an (imprumutul fiind acordat pe 6 luni).

In ultimii trei ani, produsele de creditare dedicate exclusiv IMM s-au inmultit si diversificat, odata cu cresterea cererii din partea acestui segment. Practic, in acest moment, toate bancile au produse pentru IMM, astfel incat, per ansamblu, volumul imprumuturilor acordate acestora s-a dublat in ultimul an. Pentru bancile mai noi in peisajul bancar autohton, serviciile financiare adresate IMM reprezinta un potential imens.

Harta creditelor pentru companiile mici:

-BRD – Groupe SG are in oferta sa un produs special pentru companiile cu activitate mai mica de un an, dobanzile fiind fixe de 17, respectiv 19% pe an.

-La Unicredit Tiriac, un IMM nu poate lua un credit daca nu are cel putin doi ani de activitate, iar cifra de afaceri trebuie sa fie consistenta.

-La Raiffeisen pot lua credite doar societatile mici si mijlocii care au o vechime de minimum un an.

-La Credit Europe Bank, vechimea minima solicitata este de un an pentru imprumutul ipotecar si de doi ani pentru asigurarea capitalului de lucru.

-La BCR, pentru un credit strat-up este nevoie sa se depuna ultimele trei balante de verificare. Banca a intros recent un produs rapid de creditare pentru microintreprinderi, care promite obtinerea unui imprumut in 24 de ore.

-La BancPost se acorda imprumuturi pentru companiile mici, modul de garantare a acestora fiind hotarator in ceea ce priveste accesul la finantare. Astfel, pot primi imprumuturi companiile cu vechime in activitate de minimum 1-4 ani, in functie de modul de garantare a creditului.

-La Banca Romaneasca, un IMM trebuie sa fi obtinut, pentru a obtine un credit, o cifra de afaceri de minimum 1,5 milioane de euro.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.