La nicio luna de la lansarea Programului National pentru Dezvoltare Rurala, firmele de consultanta s-au grabit sa-si majoreze tarifele.
Potrivit reprezentantilor Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), intreprinzatorii care vor sa acceseze fondurile structurale ar trebui sa fie foarte atenti la detaliile contractului incheiat cu cei care vor pune la punct proiectele de finantare.
Anumite firme de consultanta deja practica comisioane de 10 – 15 la suta din valoarea totala eligibila a proiectului, lucru inacceptabil si care nu tine cont de realitatea prestatiei si de rezonabilitatea preturilor. Astfel de tarife sunt mult prea mari fata de valoarea reala a intocmirii unui proiect.
Potentialilor beneficiari trebuie sa aleaga cu grija firmele private de consultanta, sa incerce sa obtina cat mai multe oferte alternative care sa determine un cost corect al serviciilor prestate.
Plafoanele maxime eligibile pentru aceste tipuri de cheltuieli vor fi prevazute in ghidurile solicitantului pentru fiecare masura in parte, insa acestea fiind maximale, un beneficiar poate obtine in realitate un cost mult mai mic, in urma negocierilor.
Costurile generale ale proiectului, care pot intra in serviciile oferite de firmele de consultanta pot reprezenta taxe pentru arhitecti, ingineri si consultanti, studii de fezabilitate sau taxe de certificare pentru pregatirea implementarii proiectului.
Din experienta Programului SAPARD a rezultat ca multe firme de consultanta solicita nivelul maxim de comision sau chiar peste acest nivel, urmand sa subcontracteze anumite servicii unor terti. De asemenea, au existat cazuri in care APDRP a refuzat avizarea unor dosare de achizitii pentru consultanta din cauza nerezonabilitatii preturilor.