Dupa banci, si firmele de leasing sar in capul BNR

Reprezentantii firmelor de leasing spun, asemeni institutiilor de credit, ca Banca Nationala distorsioneaza piata.

Noile norme impuse de Banca Nationala afecteaza profitul societatilor de leasing din Romania. Exista firme de leasing in Romania care au renuntat la finantarea persoanelor fizice ca urmare a noilor norme impuse de Banca Nationala.

La nivelul lunii iunie, doar jumatate dintre firmele notificate fusesera inregistrate efectiv in registrele BNR. Societatile care au fost deja inregistrate functioneaza potrivit noilor norme care prevad reglementari mai stricte. Evident ca cele care functioneaza pe vechea lege au un avantaj competitiv. Principala problema o reprezinta impunerile privind nivelul capitalului propriu (min 200.000 de euro) si adecvarea capitalului.

Obligate sa functioneze dupa noile norme, societatile care au primit avizul BNR au in fapt un dezavantaj competitiv. Banca Nationala spune ca nu se poate vorbi despre distorsionarea pietei atat timp cat notificarea a inceput pentru toate firmele de leasing in acelasi timp.

Reactia societatilor de leasing se aseamana in multe privinte cu cea a bancherilor care au criticat Banca Nationala pentru intarzierea avizarii noilor norme de creditare. Doar motivatia este in oglinda in contextul in care bancherii spun ca cei care au primit aviz au un avantaj, iar IFN-urile, ca cei care nu au primit aviz sunt avantajati. In Romania activeaza in jur de 200 de firme de leasing.

Sursa: Cotidianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.