Miliarde de euro pentru dezvoltarea satelor

Romania va primi in perioada 2007-2013, prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), peste opt miliarde de euro. Banii vor putea fi accesati insa numai in baza proiectelor, a caror finalitate trebuie sa fie cresterea calitatii vietii la sate. In acest moment, autoritatile se afla in stadiul identificarii prioritatilor pe care le are mediul rural.

Pentru ca cei 8,022 miliarde de euro vor fi absorbiti mult mai repede decat fondurile prin SAPARD, programul de acum va avea criterii de selectie care nu au mai fost pana acum. Acesta a spus ca prin SAPARD s-a dorit alinierea agriculturii la standardele Uniunii Europene, dar prin PNDR „vor trebui miscate” lucrurile si in restul domeniilor ce tin de rural.

Exista numeroase comunitati rurale din Salaj, spre exemplu, care au valori din patrimoniul cultural ce pot fi puse in evidenta prin finantarile PNDR, iar pentru acest lucru trebuie intocmite proiecte cu mai multa responsabilitate decat pana acum.

Oficialul Ministerului Agriculturii a spus ca, pentru a fi evitata problema structurii inca centralizate si a birocratiei din sistem, autoritatile locale vor trebui sa se implice serios in aplicarea PNDR. Prin Programul National de Dezvoltare Rurala, Romania va putea accesa Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala.

Acesta vizeaza domenii prioritare, precum cresterea competitivitatii sectorului agricol si silvic, imbunatatirea mediului si a zonelor rurale si diversificarea economiei rurale. Fondurile nerambursabile europene vor putea fi acordate astfel pentru diverse tipuri de investitii private, precum modernizarea exploatatiilor agricole, cresterea valorii economice a padurilor sau imbunatatirea si dezvoltarea infrastructurii.

Pentru a putea beneficia de fondurile nerambursabile prin FEADR, in vederea finantarii propriei afaceri, solicitantul trebuie sa se incadreze intr-una din categoriile de beneficiari eligibili, respectiv Persoana Fizica Autorizata, Asociatie, Grup de Producatori sau Cooperativa, ori microintreprindere sau intreprindere mica sau mijlocie.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top