Lansarea tuturor cererilor deschise de proiecte in octombrie

Principala prioritate a Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor este Programul Operational Regional si lansarea tuturor cererilor deschise de proiecte in octombrie si cel mai tarziu pana la sfarsitul anului pentru domeniile majore de interventie care necesita decizia Comisiei Europene pentru ajutoarele de stat notificate.

Pentru Axa 2 a fost lansata deja cererea deschisa de proiecte pe 10 septembrie.

Pentru a asigura un grad ridicat de absorbtie, Ministerul Dezvoltarii continua sesiunile de instruire a potentialilor beneficiari. Va fi lansata o campanie media pentru promovarea Programului Operational Regional – Regio, urmeaza o serie de conferinte de informare la nivel regional (primele in 22 septembrie la Cluj si in 29 septembrie la Timisoara). De asemenea, vor fi derulate mai multe actiuni de informare asupra tuturor programelor derulate de MDLPL.

Vor fi continuate programele privind constructia de locuinte pentru tineri, locuinte sociale si pentru chiriasii evacuati din case nationalizate si programele de infrastructura, alimentare cu apa, reabilitare de drumuri. In perioada urmatoare vor incepe lucrarile la 58 de amplasamente in cadrul programului de reabilitare a sistemelor de alimentare cu apa in localitatile cu mai putin de 50.000 de locuitori, finantat printr-un credit acordat de Banca pentru Dezvoltare a Consiliului Europei.

Tot in perioada urmatoare vor fi realizate proiectele celor 3 tipuri de bazine de inot pentru care licitatia este in curs. Zilele urmatoare vor fi deschise ofertele. Este vorba de 70 de bazine de inot care urmeaza sa fie construite.

Ministrul Laszlo Borbely a prezentat rezultatele ultimei sedinte a Comitetului de Monitorizare al Programului Operational Regional. In cadrul sedintei din 18 septembrie, la care a luat parte si seful Unitatii Romania din cadrul DG Regio, au fost aprobate criteriile de eligibilitate si evaluare/selectie pentru: Axa Prioritara 3 (imbunatatirea infrastructurii sociale), Axa Prioritara 4 (Sprijinirea dezvoltarii mediului de afaceri regional si local) si Axa Prioritara 5 (Dezvoltarea durabila si promovarea turismului) din cadrul POR.

Axa Prioritara 1 (Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor) va fi discutata la urmatoarea sedinta a CM POR, din data de 30 octombrie 2007. Pana atunci, va exista o stransa colaborare cu autoritatile locale si toti cei implicati in implementarea acestui tip de proiecte, astfel incat sa fie lamurite toate aspectele referitoare la continutul planurilor integrate de dezvoltare urbana precum si criteriile de eligibilitate si selectie.

In ceea ce priveste situatia creata de inundatii, ministrul a declarat ca in sedinta de guvern de saptamana viitoare se va promova hotararea de suplimentare a bugetului Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor cu suma de 35.000.000 ron, din Fondul de interventie la dispozitia Guvernului, pentru inlaturarea efectelor calamitatilor naturale produse in judetele Bacau, Galati, Vaslui si Vrancea in luna septembrie 2007.

Din cele 2.500 de case afectate, aproximativ 900 de case trebuie reconstruite, iar fondurile se vor utiliza pentru achizitionarea in mod centralizat prin Agentia Nationala pentru Locuinte, a principalelor materiale destinate reconstruirii. Repartizarea materialelor pe judete si localitati se va face pe baza necesarelor stabilite de Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor conform solicitarilor transmise de primarii localitatilor, prin Institutia Prefectului din judetele de care apartin.

Materialele care se vor achizitiona de catre Agentia Nationala pentru Locuinte se vor preda pe baza de proces-verbal primarilor localitatilor in depozite centralizate la nivel local, stabilite si comunicate agentiei de catre primarii.

De asemenea, primariile vor primi fonduri pentru lucrari de reparatie a caselor afectate de inundatii dar care nu trebuie sa fie reconstruite. Aceste fonduri, vor fi repartizate direct consiliilor locale printr-o alta hotarare de guvern ce urmeaza a fi promovata.

Sursa: , Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.