Pregatiri pentru absorbtia fondurilor europene in Regiunea Nord-Est

Consiliul pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est s-a intrunit la inceputul saptamanii, la Bacau, pentru a dezbate 4 hotarari cu impact deosebit asupra dezvoltarii regionale si asupra implementarii Programului Operational regional 2007-2013.

Primul punct pe ordinea de zi s-a finalizat cu o hotarare privind aprobarea Planului Regional de Actiune pentru Dezvoltarea Invatamantului Profesional si Tehnic Nord-Est 2007-2013. Schimbarile calitative produse fata de PRAI 2006 sunt date de imbunatatirea metodologiei, de existenta unor documente strategice la nivel regional referitor la dezvoltarea resurselor umane, dar si de posibilitatea identificarii posibilelor surse de finantare a activitatilor ce sustin obiectivele prioritare pentru invatamantul Profesional si Tehnic in Regiunea Nord-Est.

In vederea obtinerii de finantari prin Programul Operational Regional, in cadrul Axei prioritare 3 – Imbunatatirea infrastructurii sociale, se va constitui Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara pentru Situatii de Urgenta care va putea fi beneficiar eligibil pentru proiectul ce va fi finantat in Regiunea Nord-Est pentru acest domeniu de interventie. Conform hotararii CDR, sarcina constituirii si inregistrarii legale a Asociatiei va reveni Consiliului Judetean Iasi.

In cadrul sedintei s-a decis prin hotarare de Consiliu, constituirea Comitetului Regional de Evaluare Strategica si Corelare (CRESC) Nord-Est si s-a aprobat Regulamentul de Organizare si Functionare al acestuia. CRESC va stabili masura in care proiectele supuse evaluarii sunt relevante in contextul strategiei regionale de dezvoltare si constituie o prioritate pentru regiune, conform unei grile de evaluare strategica.

Pentru Regiunea Nord-Est , CRESC este format din 24 membri cu drept de vot, astfel: 12 din partea autoritatilor publice locale, membri ai CDR Nord-Est (cate 2 din fiecare judet) si 12 din partea mediului socio-economic (cate 2 din fiecare judet). Desemnarea membrilor CRESC se face de catre Consiliul pentru Dezvoltare Regionala, in urma consultarii organizatiilor din cele 16 domenii prevazute prin Hotararea de Guvern. In sprijinul acestui demers, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est a postat pe site-ul sau anuntul privind invitatia la candidaturi, Hotararea de Guvern, precum si un model de Fisa de inscriere a candidaturii organizatiilor interesate.

Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor va initia un proiect de asistenta tehnica in vederea sprijinirii administratiilor publice locale sa elaboreze documentatiile tehnice pentru proiectele ce urmeaza a fi propuse spre finantare prin Programul Operational Regional. CDR Nord-Est a luat cunostinta de criteriile stabilite de MDLPL in vederea selectarii acestor proiecte – sa aiba cel putin studiul de fezabilitate pregatit, sa nu fi fost propuse spre finantare prin PHARE CES, sa fie in concordanta cu strategia de dezvoltare a Regiunii, sa asigure complementaritatea cu proiectele deja pregatite si a aprobat o lista de proiecte prioritare care vor fi sprijinite prin aceasta initiativa.

Procesul de evaluare si selectie a proiectelor in cadrul Programului Operational Regional se va derula in 4 etape: verificarea conformitatii administrative a cererii de finantare, verificarea eligibilitatii, evaluarea tehnica si financiara a proiectului, evaluarea strategica a proiectului (la nivel regional).

Sursa: Eveminentul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.