Sedinta Grupului de Lucru din cadrul Programului Operational Romano-Ungar

In perioada 19 – 20 septembrie 2007 a avut loc la Baile Felix, sedinta Grupului de Lucru pe proiecte cu impact strategic din cadrul Programului Operational de Cooperare Transfrontaliera Ungaria – Romania 2007 -2013 (POCT HU-RO).

La lucrari au participat reprezentanti ai autoritatilor locale din cele 8 judete aflate in aria de acoperire a POCT HU-RO. Discutiile s-au purtat pe ateliere de lucru dupa cum urmeaza: Arad – Bekes; Bihor – Hajdu-Bihar; Satu Mare – Szabolcs – Szatmar-Bereg; Timis – Csongrad; Bihor – Bekes; Bihor – Csongrad; CFR Romania – CFR Ungaria. De asemenea au fost prezenti responsabili din cele doua tari ai Programului Operational Sectorial Transporturi, Programului Operational Sectorial Mediu, Programului Operational Regional si reprezentanti ai regiunilor vizate.

In cadrul intalnirii, au fost vizate cu prioritate consultarile necesare in faza de programare a programului Programului Operational de Cooperare Transfrontaliera Ungaria – Romania. Totodata, au fost purtate discutii despre forma si atributiile structurilor de lucru. Cu aceasta ocazie, a fost identificat un larg portofoliu de proiecte care vor fi depuse spre finantare in cadrul POCT HU-RO.

Aceste proiecte vor sta la baza propunerii care va fi facuta in Sedinta de Guvern Comuna Romano-Ungara, in sensul solicitarii de fonduri alocate din bugetele nationale pentru pregatirea documentatiei tehnice in vederea sporirii capacitatii de absorbtie. Dat fiind interesul deosebit al participantilor, Autoritatea de Management si Autoritatea Nationala din Romania a POCT HU-RO au luat act de propunerea acestora ca procedurile si criteriile de evaluare ale programului sa acorde o atentie deosebita proiectelor investitionale de anvergura iar o parte din bugetul total al Programului sa fie alocat acestora.

Propunerea partii romane, avansata prin coducatorul delegatiei doamna Anna Horvath, Secretar de Stat in cadrul Ministerului Dezvoltarii Lucrarilor Publice si Locuintelor, a fost ca grupul de lucru sa mai aiba o intalnire consultativa cu potentialii beneficiari din aria eligibila, inainte de lansarea oficiala a programului.

La incheierea sesiunii finale a Grupului de Lucru , doamna Anna Horvath, Secetar de Stat in cadrul Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor a participat la o intalnire de lucru la sediul BRCT Oradea.

Programul de Cooperare Transfrontaliera Ungaria – Romania 2007-2013 are un buget total de 275,2 milioane Euro. Programul urmareste crearea unor parteneriate durabile intre comunitatile, factorii economici si persoanele din zona de granita dintre Romania si Ungaria, pentru a facilita dezvoltarea corelata a ariei de frontiera. Aria de cooperare a Programului cuprinde 4 judete din Romania (Timis, Arad, Bihor, Satu Mare) si 4 judete din Ungaria ( Csongrad, Bekes, Hajdu – Bihar, Szabolcos – Szatmar-Bereg).

Sursa: Ministerului Dezvoltarii Lucrarilor Publice si Locuintelor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.