Vestul Europei a primit cei mai multi bani de la UE

Prioritatea Uniunii Europene in 2006 a fost de a-si consolida competitivitatea. Dintre tarile aderate in 2004, Polonia, Ungaria si Republica Ceha au primit cei mai multi bani de la Uniune. Germania a contribuit cel mai mult la buget.

In 2006, cheltuielile pentru relansarea cresterii economice si ocuparea fortei de munca au absorbit peste o treime din bugetul total al UE (106,6 miliarde de euro), fiind consacrate imbunatatirii competitivitatii bazate pe cunoastere – cu 19% mai mult decat in 2005.

De bugetul pe 2006 au beneficiat sectoare precum:

– dezvoltarea economica si sociala si competitivitatea in vederea cresterii economice si ocuparii fortei de munca (37%);

– ajutorul pentru venit si cheltuielile privind piata (35%);

– dezvoltarea rurala, pescuitul si mediul (12%), precum si consolidarea pozitiei UE pe scena mondiala (5%).

Tarile care au primit finantarea cea mai importanta sunt Franta, Spania, Germania, Italia si Regatul Unit. Fondurile alocate celor zece noi state membre ale Uniunii s-au dublat, ajungand la 12% din total in comparatie cu sumele primite in anul aderarii (2004). Pe primele locuri s-au aflat Polonia, Ungaria si Republica Ceha.

Tarile membre care au contribuit cel mai mult la bugetul UE in 2006 au fost Germania , Franta , Italia, Regatul Unit si Spania.

De-a lungul intregii perioade financiare 2000-2006, cea mai mare crestere a cheltuielilor s-a inregistrat in domeniul libertatii, securitatii, justitiei si cetateniei (+78%) si al competitivitatii in vederea cresterii economice si ocuparii fortei de munca (68%).

Sursa: EurActiv

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.