CE decide, in 1 decembrie, daca reduce ajutoarele agricole pentru Romania

Comisia Europeana va decide pana la
1 decembrie daca va recomanda sau nu reducerea ajutoarelor agricole pentru Romania si Bulgaria.

Potrivit tratatelor de aderare semnate de Romania si Bulgaria, UE poate decide in primii doi ani reducerea ajutoarelor agricole cu 25%, daca agentiile de plati si bazele de date pentru agricultura sunt considerate ineficiente. Decizia va fi luata pana la 1 decembrie.

CE a respins speculatiile potrivit carora executivul european si-ar putea face recomandarile la inceputul lunii octombrie, dupa misiunile de audit desfasurate recent in cele doua tari. In cazul in care Comisia va recomanda reducerea ajutoarelor, guvernele celor 27 de state membre vor lua decizia finala prin vot cu majoritate calificata.

Romania primeste fonduri europene de 440 de milioane de euro pentru acordarea platilor directe la hectar in 2007, iar APIA este institutia responsabila cu gestionarea acestor fonduri.

Pentru a evita practici frauduloase sau plati ilicite, statele membre trebuie sa opereze un IACS (Sistem Integrat de Administrare si Control-n.red) pentru platile directe. Daca statele membre nu opereaza adecvat aceste sisteme de control, Comisia decide ulterior corectii financiare prin intermediul unor controale financiare anuale.

Potrivit normelor Uniunii Europene, APIA trebuie sa respecte anumiti pasi in administrarea fondurilor europene destinate platilor directe la hectar, de la depunerea cererilor, la introducerea acestora in baza de date sau la verificarea in teren a parcelelor. Pentru toate aceste demersuri exista termene clare, pe care Romania trebuie sa le respecte pentru a nu risca sa piarda un sfert din acesti bani.

APIA a primit, la inceputul lunii septembrie, o misiune de audit a Comisiei Europene, in functie de care Comisia decide daca aplica sau nu o reducere cu 25 % a fondurilor europene destinate platilor directe la hectar.

Sursa: MoneyLine.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.