Sectorul public va avea probleme in finantarea prin leasing

Din piata de profil, 4% reprezinta contractele sectorului public, insumand 2,17 miliarde de euro.
Potrivit Adrianei Ahciarliu, secretar general al Asociatiei de Leasing si Servicii Financiare Nebancare (ALB), forma actuala a legislatiei care reglementeaza datoria publica va elimina finantarile in leasing catre sectorul public.

Potrivit proiectului, ordonatorii principali de credite nu mai pot incheia contracte de leasing pentru derularea proiectelor de investitii, in cazul in care sursa de rambursare a acestor imprumuturi ar fi bugetul de stat prin bugetul ordonatorilor principali de credite imprumutati/subimprumutati. Astfel de contracte de leasing vor putea fi incheiate de catre ordonatorii principali de credite doar in situatia in care sursele de plata ale serviciului aferent acestor imprumuturi vor putea fi suportate din bugetul propriu.

In acest context proiectele ordonatorilor principali de credite pentru care nu exista surse proprii de finantare si care sunt necesare pentru desfasurarea activitatii institutiilor publice nu vor putea fi finantate prin operatiuni de leasing.

Datoria publica este reglementata de OUG 64/2007, care modifica si Legea 273/2006 privind finantele publice locale. In prezent, ordonanta este in dezbaterea Parlamentului. “Prin OUG 64/2007 a fost schimbata politica privind contractarea si gestionarea datoriei publice guvernamentale.

In esenta, ordonanta are in vedere eliminarea posibilitatii de contractare de imprumuturi de Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) si subimprumutarea acestora catre autoritatile administratiei publice centrale, in scopul finantarii unor proiecte, dorindu-se astfel ca MEF sa fie unicul administrator al datoriei guvernamentale, nu doar in sensul contractarii sale, ci si in sensul derularii imprumuturilor contractate”, a afirmat reprezentantul Asociat iei de Leasing si Servicii Financiare Nebancare (ALB).

Ahciarliu a adaugat ca prin adoptarea OUG 64/2007 s-a trecut de la o finantare pe proiecte la o politica exclusiva de finantare centralizata a deficitului bugetar: “Obiectivul declarat este de a asigura sursele de finant are prin dezvoltarea pietei titlurilor de stat, eliminand astfel posibilitatea institutiilor publice de a se finant a direct de pe piata libera prin imprumuturi si alte instrumente de finantare structurata, contractate in baza procedurilor reglementate prin legislatia achizitiilor publice”. Conform actualelor reglementari prevazute de OG 28/2006 privind reglementarea unor masuri financiar – fiscale, aprobata prin Legea 266/2006, nici MEF nu va putea achizitiona in leasing bunurile necesare pentru derularea proiectelor de investitii ale ordonatorilor principali de credit.

Sursa: Banii Nostri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.