S-a lansat spre dezbatere proiectul privind descentralizarea in domeniul protectiei mediului

Attila Korodi, ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, a participat la Paltinis, la reuniunea de lucru cu Agentia Nationala si cu agentiile teritoriale pentru protectia mediului.

In cadrul acestei reuniuni, ministrul Mediului a lansat spre dezbaterea institutiilor din subordine proiectul privind descentralizarea procesului decizional in domeniul protectiei mediului. Descentralizarea este unul dintre obiectivele cuprinse in programul de guvernare, iar propunerea prezentata de ministrul Mediului vizeaza transferul agentiilor locale pentru protectia mediului sub autoritatea consiliilor judetene. Masura urmareste cresterea eficientei in activitatea agentiilor de mediu, prin extinderea instrumentelor de autorizare si de implementare a deciziilor de mediu.

Transferul de atributii la nivel local va spori importanta mediului pe agenda locala, din moment ce decizia de mediu va deveni o atributie permanenta a unei institutii a consiliului judetean. O autoritate locala care va dispune de expertiza agentiilor de mediu, care va avea atributii, dar si raspunderi depline pe aceste probleme, in fata alegatorilor, va fi mult mai implicata si mai preocupata de efectele pe care deciziile sale le vor avea.

Decizia de mediu va fi simplificata, prioritizarea se va face mult mai eficient de autoritatea locala, iar agentiile locale pentru protectia mediului vor dispune de un sprijin puternic la nivel judetean, acolo unde exista parghiile necesare si unde se pot introduce direct pe agenda comunitatii locale si a reprezentantilor ei problemele de mediu. Autoritatile locale cunosc nemijlocit problemele si obiectivele din zona, atat pe cele investitionale, cat si pe cele de mediu. Consiliile judetene, ca mini-parlamente locale, sunt vazute ca un factor de echilibru in coordonarea deciziei de mediu. Membrii consiliilor judetene acopera, de cele mai multe ori, intregul spectru politic.

Drept urmare, interesele comunitatilor locale sunt reprezentate echilibrat, in ce priveste mediul, siguranta si sanatatea cetatenilor, iar riscul ca deciziile – luate acum de o autoritate centrala – sa aiba un caracter univoc, va fi diminuat. In acelasi timp, consiliul judetean, alaturi de mass-media si de comunitatea locala, vor fi un filtru nemijlocit in prevenirea unor decizii mai putin etice in ce priveste autorizarea unor activitati periculoase pentru mediu, decizii care pot fi mai greu cunoscute si contracarate de la nivel central.

Attila Korodi a subliniat ca proiectul descentralizarii va intari puternic rolul si atributiile agentiilor regionale pentru protectia mediului, care vor autoriza programele si proiectele regionale, vor verifica activitatea tehnica a agentiilor locale si vor furniza rapoarte complexe privind dezvoltarea durabila a regiunilor aflate in coordonarea lor administrativa.

Ministrul mediului i-a invitat apoi la discutii pe conducatorii agentiilor locale de mediu. Acestia au adus in discutie lipsa de claritate a modului in care va functiona axa decizionala MMDD – ANPM – ARPM – APM si au sesizat posibile disfunctionalitati care pot aparea ca urmare a faptului ca, in anumite cazuri, consiliile judetene au si statut de agent economic. In consecinta, agentiile locale de mediu, aflate in subordinea lor, nu vor mai avea autonomia necesara pentru a decide asupra unor proiecte cu posibil impact asupra mediului, care implica exact institutia de care ar fi dependente.

S-au solicitat clarificari si asupra statutului agentiilor locale – daca vor avea personalitate juridica si patrimoniu propriu -, dar si asupra modului in care se va asigura in continuare implementarea directivelor europene in teritoriu si ducerea la bun sfarsit a proiectelor antamate de minister si implementate prin intermediul agentiilor locale. Au fost expuse si problemele ridicate de conlucrarea deficitara cu unele consilii judetene si locale, care nu constientizeaza suficient efectele nerespectarii obligatiilor de mediu, si chiar riscurile unor eventuale presiuni pe care puterea locala le-ar putea exercita pentru o diminuare a fermitatii in aplicarea normelor de mediu, norme considerate, eronat, ca o frana in dezvoltarea unor proiecte investitionale de anvergura.

Attila Korodi le-a multumit participantilor pentru spiritul deschis al discutiilor si a remarcat pertinenta multor observatii, care vor trebui analizate foarte serios. In acelasi timp, ministrul Mediului a accentuat faptul ca factorilor politici le revine raspunderea de a da Romaniei o directie de dezvoltare conforma cu modelul european, iar acest model este unul construit pe descentralizare. Ministrul Mediului a subliniat ca acest proces trebuie sa se sprijine pe niste acte normative care sa asigura fluenta, siguranta profesionala si responsabilitatile clare ale partilor implicate.

Sursa: Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.