Fonduri PHARE pentru reabilitarea centrului istoric al municipiului Braila

Suma pentru reabilitarea centrului istoric al Brailei, investitie care va fi realizata printr-un program Phare, a crescut cu 2,3 milioane euro.

Investitia, care vizeaza reabilitarea centrului istoric al Brailei, zona inclusa in “Lista monumentelor istorice”, a avut prevazut, initial, un buget de 8,5 milioane de euro, dar, in urma licitatiei, suma a crescut la 10,8 milioane de euro. Consiliile judetean si local din Braila finanteaza acest proiect cu 38%, ceea ce insemna ca si contributia acestora a crescut de la 1,9 milioane de euro, la aproximativ patru milioane de euro.

Licitatia a fost castigata de doua firme din Portugalia si Spania, iar primarul Cibu a dat asigurari ca nu vor fi probleme si ca proiectul se va derula conform celor prevazute in caietul de sarcini.
Pornind de la valoarea deosebita a patrimoniului existent in zona centrala a municipiului Braila, suprafata care va fi reabilitata este inclusa in editia din 2004 a “Listei monumentelor istorice” sub denumirea “Centrul istoric al municipiului Braila”. Prin aceasta interventie se urmareste punerea in valoare a pietelor si strazilor mentionate, prin revenirea la profilul si imbracamintea lor traditionala, la mobilarea adecvata din punct de vedere urbanistic, la modernizarea retelei edilitare din zona, la valorificarea spatiilor verzi, la dotarea spatiilor publice cu corpuri de iluminat, precum si reabilitarea cladirilor cu valoare arhitecturala deosebita.

Printre principalele activitati vizate de proiect se numara si reabilitarea unor cladiri de patrimoniu, cum ar fi Muzeul Brailei, Centrul Cultural “Nicapetre”, Sectia de etnografie si Casa memoriala “Panait Istrati”. In ceea ce priveste reabilitarea si echiparea zonei de agrement Faleza Dunarii, aici va fi amplasat un debarcader mobil pentru ambarcatiuni usoare si un debarcader pentru nave de croaziera.
In acelasi timp, vor fi reabilitate retelele edilitare din zona centrului istoric, retelele de alimentare cu apa, cele de canalizare si cea de iluminat public stradal.

In afara de beneficiile economice ale proiectului, atat CJ, cat si CLM subliniaza faptul ca, in timpul realizarii acestei investitii, vor fi create 495 de locuri de munca, iar dupa finalizarea proiectului vor ramane 145 de locuri de munca permanente.

Sursa: Portalul National al Administratiei Publice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.