Arad: Proiectelor de siguranta rutiera finantate prin Fonduri Structurale

Subprefectul Levente Horvath a participat la Timisoara la Seminarul privind Solutiile pentru Siguranta Traficului Rutier pentru Comunitatile Locale, parte componenta a Proiectului Phare RO 2004-016-772.03.14.02.02 Asistenta Tehnica pt Pregatirea de Proiecte de siguranta rutiera finantata prin Fonduri Structurale.

La seminar au participat:

– reprezentantii consultantului angajat, un expert din partea Prointec S.a Spania si un expert din partea Louis Berger SAS Franta;

– reprezentanti ai Regionalei de drumuri Timisoara, Primarul de la Savarsin, Simand, subprefectul Horvath Levente, reprezentanti ai prefecturii si al Drumurilor Nationale din Arad.

Obiectivul proiectului care are ca parteneri beneficiari: Ministerul Transporturilor, CNADN si Directia Politiei Rutiere, este de a reduce pana la 2010 cu 50% numarul accidentelor rutiere.

Acesta presupune:

– gasirea de solutii pentru un numar semnificativ de puncte negre pe drumurile nationale, unde au loc frecvente accidente rutiere ( in judetul Arad, au fost identificate 8 puncte negre: Nadlac, Arad, Vinga, Simand, Vladimirescu, Barzava, Varadia de Mures, Savarsin ) 158 in Romania, din care 17 in zona DRDP Timis;

– imbunatatirea sigurantei rutiere pe drumurile nationale din Romania prin crearea unei strategii generale de preventie, respectiv elaborarea solutiilor specifice pentru fiecare punct negru in parte.

Pentru localitatile din judetul Arad au fost prezentate solutiile tehnice, care constau din:

– instalarea de insule mediane si de intoarecere in satele lineare, care reduc viteza de circulatie;

– imbunatatirea organizarii si semaforizarea intersectiilor;

– constructia de trotuare si refugii pentru pietoni;

– benzi rezonatoare la apropierea de sat;

– limitarea vitezei vehiculelor pe drumul national prin dispozitive de masurare video.

Au fost prezentate si puse la dispozitia participantilor pentru consultare si comentare, plansele cu solutiile tehnice pentru cele 8 localitati. Urmeaza o perioada de a face amendamentele si modificarile necesare, dupa care, conform promisiunilor facute de catre reprezentantul CNADN – Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale, pe parcursul anului 2008 vor fi efectuate si primele lucrari.

Conform consultantilor din acest proiect in judetul Arad au fost identificate 8 locatii, denumite asa zise puncte negre, de fapt sate liniare, in urma statisticilor pe ultimii 5 ani privind producerea de accidente grave. Pentru aceste localitati, au fost elaborate solutii tehnice care asigura siguranta pentru pietoni, dar totodata creste si siguranta celor care sunt in trafic, prin reducerea vitezei de circulatie, prin amplasarea de camere video si radar, respectiv prin construirea de insule mediane sau alee pentru pietoni si biciclisti.

Lucrarile vor incepe, cel mai probabil anul viitor pentru Nadlac, Vladimirescu, Barzava, Varadia de Mures, Savarsin, Simand, Vinga.

Sursa: Prefectura judetului Arad

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.