Intarzierile la APIA se datoreaza procesului de achizitie publica al echipamentelor GPS

Problemele care treneaza la Agentia de Plati si Interventie in Agricultura se datoreaza imposibilitatii de a finaliza achizitia publica a echipamentelor tehnice necesare pentru procesul de verificare a parcelelor agricole, a declarat Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu la finalul intrunirii Comitetului pentru Afaceri Europene (CAE).

In cadrul CAE s-au reunit la Palatul Victoria reprezentanti ai institutiilor responsabile de chestiuni care tine de integrarea europeana pentru a discuta despre masurile prioritare care trebuiesc adoptate in vederea indeplinirii angajamentelor asumate si a respectarii regulilor comunitare.

Problema cea mai stringenta de pe ordinea de zi a fost chestiunea legata de APIA. “Cea mai delicata problema este legata de Agentia de Plati si Interventii din Agricultura pentru ca ea este cea prin care se vor derula subventiile pentru agricultorii nostri. Au fost numeroase comentarii in legatura cu posibilitatea introducerii clauzei de salvgardare pe agricultura, care ar duce la pierderea de fonduri”, a declarat premierul Tariceanu.

Seful Executivului a subliniat ca este interesul primordial al Romaniei ca aceasta Agentie sa fie operationala la timp, dar intarzierile se datoreaza faptului ca procesul de achizitie publica al echipamentelor GPS, necesare verificarii parcelelor agricole ale fermierilor, treneaza datorita procedurilor greoaie de solutionare a contestatiilor. “Este in primul rand interesul nostru ca Agentia sa devina operationala. Problemele care persista sunt datorate unor cauze obiective. Nu este vorba de slaba capacitate administrativa si despre faptul ca operatiunile de verificare a inregistrarii parcelelor intarzie din cauza lipsei echipamentului adecvat. Procesul de achizitie publica al echipamentelor GPS este blocat”, a declarat Calin Popescu-Tariceanu.

Premierul a subliniat ca nu se poate spune in momentul de fata o data exacta la care achizitia echipamentelor va putea fi finalizata. seful Executivului a declarat ca a discutat telefonic si cu Comisarul european pentru Agricultura, Marianne Fischer Boel, careia i-a dat asigurari ca Guvernul depune toate eforturile pentru solutionarea situatiei la timp. “Am avut si o discutie cu Comisarul UE pentru agricultura, Marianne Fischer Boel careia i-am dat asigurari ca din punctual de vedere al implicarii, vointei si determinarii, eu, personal, voi supraveghea ca aceasta operatiune sa se desfasoare in bune conditii, dar daca echipamentele nu vor fi achizitionate, nici eu nu pot sa fac mai mult”, a spus Tariceanu. Romania va transmite Comisiei Europene, pana pe data de 9 noiembrie, o situatie la zi, a adaugat seful Executivului.

De asemenea, premierul Tariceanu a explicat ca Romania are cel mai mare numar de parcele agricole inregistrate in Uniunea Europeana, fapt care ingreuneaza si mai mult procesul de verificare necesar pentru finalizarea Sistemului de plati in agricultura si pentru demararea platilor din bugetul Politicii Agricole Comune europene.

“Avem cel mai mare numar de parcele inregistrate din intreaga Europa. Procedura aceasta de verificare este si mai greoaie pentru ca ea este legata direct proportional de numarul de parcele. Initial s-a cerut o verificare a 6% din parcelele inregistrare. Din cauza diferentelor care au aparut intre declaratiile oamenilor si inregistrarile fotogrametice s-a cerut acum cresterea nivelului de verificare pana la aproximativ 10% din parcele”, a spus Primul-ministru Tariceanu. El a explicat mai departe ca aceste diferente intre declaratiile proprietarului fermier si situatia actuala a parcelei care se verifica in teren se datoreaza faptului ca proprietatile agricole in Romania nu sunt grupate intr-o singura parcela, pamantul fiind dispersat pe zone mari, iar proprietarul nu stie exact care este suprafata pe care o detine si unde sunt granitele ei.

“Fiind vorba de bani publici europeni au tot dreptul si cei de la Comisia Europeana sa fie rigurosi, iar aceasta rigoare ne intereseaza si pe noi sa fie respectata. Am avut o problema similara unde procesul de achizitie publica a fost blocat prin lungi contestatii si demersuri in justitie. in momentul in care aceste proceduri ajung in justitie, ele scapa de sub controlul Executivului pentru ca justitia este independenta”, a declarat Calin Popescu-Tariceanu.

In afara de discutia despre APIA, reprezentantii autoritatilor responsabile pentru chestiuni de integrare europeana au trecut astazi in revista in cadrul CAE mai multe probleme, printre care obligatiile Romaniei din zona Justitie si Afaceri Interne. Este vorba despre planul de actiune al ministerului Justitiei in baza mecanismului de cooperare si verificare pe care Romania l-a stabilit impreuna cu Comisia si care prevede anumite actiuni incluse in raportul pe care Comisia l-a facut in luna mai, a declarat premierul Tariceanu. “Am vrut sa ma edific si sa procedam la elaborarea urmatorilor pasi in ceea ce priveste acest mecanism de cooperare pe domeniul Afaceri Interne si Justitie si suntem in timp. Ministerele justitiei si Internelor au fost abilitate sa pregateasca aceste documente si planurile de actiune aferente”, a declarat premierul.

De asemenea au fost trecute in revista progresele Romaniei in ceea ce priveste Planul national de reforme privind Strategia Lisabona.

CAE continua activitatea din perioada preaderare a Comitetului Executiv de Integrare Europeana, si este pregatit de Departamentul pentru Afaceri Europene condus de secretarul de stat Adrian Ciocanea.

Sursa: Guvernul Romaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.