O treime dintre fermieri au incercat sa pacaleasca fondurile europene

Peste 400.000 de fermieri din toata tara au declarat suprafete agricole mai mari decat aveau in realitate, pentru a beneficia de subventiile europene la hectar. Numarul raportarilor false depaseste o treime din totalul celor 1,2 milioane de solicitari la nivel national.

Dan Gherghelas, directorul general al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), a declarat ca toate cazurile vor fi verificate prin control administrativ sau pe teren, iar cei care au facut raportari false risca sa nu mai primeasca subventiile europene, estimate la circa 50 euro de hectar.

Comisia Europeana a acordat Romaniei o luna pentru a rezolva problemele inregistrate la sistemul de plati din agricultura, in caz contrar riscand sa i se reduca din subventii.

Dan Gherghelas a declarat ca termenul de o luna, acordat de Comisia Europeana pentru remedierea deficientelor, va fi respectat, in acest sens fiind suplimentat efectivul de specialisti. Pentru plati directe la hectar, Romania primeste 440 milioane de euro, suma destinata unei suprafete de 8.716.360 de hectare, potrivit negocierilor cu Uniunea Europeana. Potrivit datelor furnizate de APIA, circa 1,2 milioane de fermieri au depus cereri pentru plata directa la hectar.

Sursa: DailyBusiness

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.