Agricultura are un buget de peste 3,4 miliarde de euro in 2008

Fondurile alocate pentru agricultura, silvicultura, piscicultura si vanatoare reprezinta 2,7% din PIB, fiind majorate cu 13% comparativ cu finantarile din acest an.

Bugetul general consolidat alocat Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) in anul 2008 va fi de 11,258 miliarde lei (3,43 miliarde euro), in crestere cu 47,71% fata de bugetul initial alocat in anul 2007, cifrat la 7,63 miliarde lei.

Din bugetul de stat va fi alocata o suma de 5,467 miliarde lei, fondurile externe nerambursabile vor reprezenta 5,565 miliarde lei, creditele externe – 113,210 milioane lei, iar veniturile proprii – 112,424 milioane lei.

Banii au fost impartiti astfel:

– Pentru programele de dezvoltare durabila a sectorului vegetal, a sectorului zootehnic si piscicol au fost prevazute in bugetul pe anul viitor peste 11,414 miliarde lei.

– Pentru programul Fermierul suma alocata este de 490 milioane lei, acest program fiind destinat capitalizarii producatorilor agricoli, concentrarii terenurilor, facilitarii accesului la credite, cresterii calitative si cantitative a productiei, imbunatatirii prelucrarii si marketingului produselor, constituirii de forme asociative, precum si infiintarii si consolidarii fermelor familiale cu caracter comercial.

– Pentru dezvoltarea durabila a silviculturii au fost prevazute 302,315 milioane lei, in bugetul pe 2008, in vederea cresterii viabilitatii economice a sectorului forestier, inlaturarea efectelor defavorabile ale factorilor naturali, dezvoltarea socio-economica a comunitatilor rurale si conservarea biodiversitatii si ecosistemelor naturale.

– 261,835 milioane lei au fost alocati pentru investitii in sectorul de imbunatatiri funciare, in special pentru eliminarea excesului de umiditate si evitarea pagubelor produse de seceta, reducerea consumului de apa si energie, precum si pentru diminuarea pierderilor de sol.

– Promovarea exportului de produse agroalimentare romanesti va fi sustinuta cu 21 milioane lei. Prin acest program se urmareste cresterea calitatii produselor agroalimentare, promovarea exportului pe pietele terte a vinului, branzeturilor, carnii, uleiurilor vegetale, legumelor si fructelor.

Ponderea bugetului alocat agriculturii in PIB a fost de 1,68% in anul 2006, 1,96% in 2007 pe bugetul initial si 2,52% pe cel rectificat in 2007.

Sursa: Rompres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top