CE recomanda dezvoltarea capacitatii administrative pentru implementarea eficienta a proiectelor

In perioada 8 – 11 octombrie 2007, o delegatie a Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor condusa de doamna Secretar de Stat Anna Horvath a participat la a 5-a Editii a OPEN Days 2007 – Saptamana Europeana a Regiunilor si Oraselor.

In cadrul acestui eveniment, Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor a organizat, la sediul Reprezentantei Permanente a Romaniei pe langa Uniunea Europeana, o intalnire informala cu cei aproximativ 80 de reprezentanti ai autoritatilor locale din Romania. La intalnire au mai participat presedintele Comitetului Regiunilor, Michel Delebarre, reprezentanti ai Directiei Generale Politica Regionala din cadrul Comisiei Europene, Jean-Marie Seyler, director – responsabil pentru Romania, Anastassios Bougas – seful Unitatii Romania, Ann-Kerstin Myleus – adjunctul sefului Unitatii Cooperare Teritoriala, prof. Rui Nuno Baleiras, secretar de stat in cadrul Ministerului Mediului, Planificarii Spatiale si Dezvoltarii Regionale din Portugalia precum si Constantin Ostaficiuc, seful delegatiei Romaniei la Comitetul Regiunilor.

In alocutiunea sa, doamna Anna Horvath, secretar de stat, a salutat reprezentarea semnificativa a autoritatilor locale din Romania la cea de-a 5-a Editie a OPEN DAYS – Saptamana Europeana a Regiunilor si Oraselor, ceea ce dovedeste interesul si efortul pe care Romania este pregatita sa-l depuna ca stat membru al Uniunii Europene.

Secretarul de stat in Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor a subliniat ca: „Prioritatea zero a Romaniei in acest moment este atingerea unui grad ridicat de absorbtie a fondurilor comunitare. Procesul de absorbtie trebuie sa fie rezultatul unei abordari nu doar cantitative, ci si calitative. Succesul Romaniei in acest sens depinde in mare masura de noi toti cei prezenti astazi la Bruxelles, reprezentantii institutiilor guvernamentale centrale si reprezentantii autoritatilor locale”.

Domnul Michel Delebarre, presedintele Comitetului Regiunilor, a salutat initiativa ministerului de a organiza intalnirea, recomandand o implicare cat mai insemnata a autoritatilor locale in transpunerea in practica a politicilor europene. In acelasi timp, domnia sa a incurajat initiativele regionale prin utilizarea noului instrument comunitar privind crearea gruparilor europene de cooperare teritoriala (GECT).

Domnul Jean-Marie Seyler a accentuat faptul ca Romania a fost printre primele state membre care au finalizat negocierile cu Comisia Europeana pe documentele strategice de planificare si majoritatea programelor de dezvoltare pentru perioada 2007-2013. in acest context domnia sa a mentionat faptul ca Romania are in momentul de fata 5 programe operationale aprobate, 2 programe fiind in stadiul final de aprobare la Comisia Europeana.

Totodata, reprezentantii Comisiei Europene au subliniat importanta implicarii active a autoritatilor locale in elaborarea unor proiecte de impact real regional, care sa raspunda nu numai unor necesitati locale, ci sa clarifice obiectivele strategiilor de dezvoltare regionala. in acest sens, recomandarile formulate catre reprezentantii autoritatilor locale au vizat dezvoltarea capacitatii administrative pentru a asigura implemetarea in bune conditii a acestor proiecte.

Excelenta Sa, domnul ambasador Lazar Comanescu, Reprezentantul Permanent al Romaniei pe langa Uniunea Europeana, a subliniat oportunitatile pe care le ofera implementarea politicii europene de coeziune – politica cea mai apropiata de cetatenii europeni. El a insistat asupra contributiei si responsabilitatilor decisive ce revin autoritatilor locale in valorificarea acestor oportunitati, indeosebi in pregatirea de proiecte care sa permita asigurarea utilizarii integrale si cu maxim de eficienta a fondurilor structurale si de coeziune ce au fost alocate Romaniei pentru perioada 2007-2013.

Excelenta Sa a exprimat disponibilitatea Reprezentantei Permanente de a continua buna colaborare cu autoritatile locale si a reiterat importanta intaririi parteneriatelor dintre autoritatile publice centrale si locale, in scopul maximizarii gradului de absorbtie a fondurilor comunitare in Romania.

Sursa: , Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top