Tarile sud-est europene nu vor putea evita impactul crizei creditelor

Romania si economiile altor state din Europa de Sud-Est vor evita greu impactul crizei mondiale a creditelor, pentru ca depind foarte mult de imprumuturile externe, a declarat vicepresedintele regional al Bancii Mondiale, Shigeo Katsu.

Acesta a spus ca tarile baltice sunt expuse in principal crizei mondiale a creditelor, insa aceasta va lovi semnificativ si Romania, unde inflatia a depasit deja intervalului tintit, de 3-5%, si a marit riscurile unei inasprire a politicii monetare.

Pana in prezent, comprimarea pietei mondiale a creditelor ca urmare a problemele din piata creditelor ipotecare din Statele Unite nu a afectat pietele din Balcani, care au inregistrat o crestere economica puternica in ultimii ani, dupa inlaturarea efectelor comunismului si conflictelor.

Katsu a mentionat insa ca bancile centrale trebuie sa ramana foarte atente si sa ia in calcul posibilitatea de a inaspri politica monetara.

Declaratiile lui Katsu vin in urma avertizarilor similare, facute de Fondul Monetar International (FMI), de Banca Centrala Europeana (BCE) si de Comisia Europeana, cum ca, in actualul climat economic, bancile centrale din regiune ar trebui sa fie mai vigilente, in special in tarile cu dezechilibre externe majore.

Katsu considera ca Serbia, care este la inceputul procesului de integrare in Uniunea Europeana a dat, pana in prezent, dovada de multa prudenta in administrarea problemelor monetare si macroeconomice.

Sursa: BankNews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.