Bani pentru exporturi

In data de 22 noiembrie va demara un program prin intermediul caruia IMM-urile din Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest pot primi 60% din valoarea proiectelor pentru exporturi.

Acest procent a fost negociat cu Uniunea Europeana in cadrul programului “Promovarea exportului romanesc”, care va fi lansat oficial la data de 22 noiembrie. Finantarile nerambursabile pot ajunge la 1,5 milioane de euro pentru un proiect, iar restul, de 40% din valoarea acestuia, trebuie asigurat de solicitant.

Pentru Regiunea de Dezvoltare Nod-Vest, din care face parte Salajul, Bihor, Bistrita-Nasaud, Cluj, Maramures, Satu-Mare a fost negociata cu Comisia Europeana o cofinantare de 60% pentru fiecare proiect. Restul, de 40% din valoarea proiectului, va trebui asigurat din fonduri proprii. Trebuie subliniat ca toti acesti bani sunt nerambursabili, plafonul maxim care poate fi accesat pentru un proiect fiind de 1,5 milioane de euro

Cei care initiaza aceste proiecte trebuie sa aiba de la inceput intreaga suma necesara, inclusiv banii care ar trebui primiti de la UE, deoarece granturile sosesc la 60 de zile de la aprobarea oficialaa proiectului. Silaghi a recomandat IMM-urilor interesate de obtinerea de fonduri sa apeleze la firme de consultanta pentru a realiza proiectele, deoarece acestea dau o garantie asupra modului de intocmire.

Ghidul care va sta la dispozitia IMM-urilor nu a fost finalizat, ca si modalitatea de aplicare a programului.

Sursa: Gandul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.