Absorbtia fondurilor europene, la mana competentei autoritatilor locale

Gradul de absorbtie al fondurilor europene destinate dezvoltarii regionale va depinde de interesul edililor. Autoritatile locale care si-au facut bine lectiile si cunosc procedurile pe care le implica achizitiile publice vor reusi sa atraga cele mai mari finantari.

Prin Programul Operational Regional (POR), Romania urmeaza sa primeasca fonduri 4,4 miliarde de euro. De la Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) va fi acoperit circa 84% din bugetul POR, in vreme ce din fonduri nationale si cofinantare publica va fi asigurat 14%, iar din cofinantare privata 2%.

Fiecarei regiuni de dezvoltare din tara ii corespunde un anumit buget, destinat axelor POR. La alocarea banilor pe regiuni s-a tinut cont de nivelul produsului intern brut pe cap de locuitor. Daca o regiune nu cheltuie banii alocati, acestia vor fi redistribuiti.

Cerintele programului nu difera prea mult de cele aferente procesului de licitatie publica. Elementul de noutate consta in faptul ca solicitantii trebuie sa convinga evaluatorii ca proiectul lor va avea un impact social semnificativ, in acord cu cerintele POR.

Beneficiarul trebuie sa contracteze prestatori de servicii care sa respecte normele de calitate, de mediu, sa se incadreze in timp si in buget. Altfel, pot fi facute cheltuieli pe care Comisia Europeana sa nu le acopere si atunci pot aparea blocaje, asa cum o demonstreaza experienta altor tari. Pentru autoritatile publice si ONG, TVA este deductibil.

Sursa: Curentul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top