Banii necesari intretinerii locomotivelor si vagoanelor abia ajung pentru a se evita accidentele feroviare. Operatorii de transport marfa sau calatori pe caile ferate sunt nevoiti sa retina in depouri din ce in ce mai multe locomotive si vagoane, din cauza ca nu au banii necesari reparatiilor. Iar din proiectul de buget pentru anul viitor rezulta ca va fi asigurata doar mentinerea starii tehnice a echipamentelor la limita sigurantei circulatiei.
Gradul de uzura a vagoanelor si locomotivelor apartinand principalilor operatori de transport pe calea ferata se apropie de limita de siguranta a circulatiei (fara sa o depaseasca, desigur), fapt care i-a determinat pe transportatori sa retina in depouri tot mai multe componente ale garniturilor.
Operatorii sunt nevoiti sa mareasca perioadele dintre interventiile de reparatii si sa gaseasca diverse solutii „neortodoxe”, din cauza ca, pentru mentenanta (intretinerea) vagoanelor si locomotivelor, se aloca, de la an la an, fonduri insuficiente.
Reprezentantii companiilor implicate in industria de mentenanta la Bucuresti n cadrul unui seminar, au aratat ca garantia unei reparatii este, in Romania, numai de sase luni, in timp ce in alte tari aceasta e asigurata pentru cativa ani. De aceea, nu se stie cu exactitate care sunt costurile reale cu intretinerea acestor echipamente. De asemenea, intretinerea ar trebui sa fie externalizata catre firme specializate, astfel incat operatorii sa lase in seama acelor firme problema finantarii.
Prezent la intrunirea specialistilor in mentenanta feroviara, presedintele Comisiei pentru Industrie si Servicii din Camera Deputatilor, Iulian Iancu, a declarat ca va sustine proiectul realizarii unui fond special de dezvoltare a infrastructurii feroviare. Banii astfel adunati ar putea fi utilizati, in opinia deputatului, pentru acoperirea cheltuielilor necesare intretinerii atat a liniilor ferate, cat si a vagoanelor si locomotivelor.