Comisia Europeana va lua o decizie legata de clauza de salvgardare pe agricultura in 27 noiembrie

La sediul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a avut loc o sedinta de lucru la care au participat domnul Leonard Orban, Comisar european pentru multilingvism, domnul Dacian Ciolos, ministrul Agriculturii, doamna Cornelia Harabagiu, secretar de stat in cadrul MADR, domnul Gheorghe Albu, secretar de stat in cadrul MADR, domnul Radu Roatis, presedintele ANSVSA si domnul Dan Gherghelas, directorul general al APIA. Concluziile intalnirii au fost facute publice in cadrul unei conferinte de presa comune.

Discutiile s-au axat pe situatia actuala din agricultura si pe aspecte privind aplicarea Politicii Agricole Comune, principalele subiecte atinse fiind stadiul masurilor luate pentru operationalizarea modulelor IT de la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, eradicarea pestei porcine si ecarisajul, reformarea sectorului vinului.

In cadrul conferintei de presa, Leonard Orban, Comisarul european pentru multilingvism a declarat: “Clauza nu va fi aplicata daca Romania indeplineste urmatoarele conditionalitati : cele doua sisteme IT sa fie pe deplin functionale, iar platile sa fie facute doar in cazul in care acestea sunt operationale. Decizia Comisiei Europene va fi bazata suta la suta pe realitatea din teren”.

Dupa ce autoritatile romane vor trimite raportul, in data de 9 noiembrie, Comisia Europeana va analiza datele si va delibera pana la sfarsitul lunii. Oricum, efectuarea platilor directe va incepe cel mai probabil in ianuarie 2008 si va dura cateva luni, fiindca se va face gradual, a mai explicat Orban.

Sursa: Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.