Constanta, judet fruntas la distribuirea bonurilor valorice fermierilor

Peste 6.500 de fermieri constanteni au beneficiat de sprijin financiar guvernamental pentru infiintarea culturilor de toamna, judetul Constanta ocupand primul loc pe tara referitor la modul de derulare a acestui program.

Directorul Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) Constanta, Dumitru Mergiani, a declarat ca judetul Constanta este fruntas din punct de vedere al marimii suprafetei insamantate cu culturi de toamna (aproape 274.224 de hectare) si al valorii totale a bonurilor valorice acordate pentru motorina, seminte, ingrasaminte si pesticide (aproximativ 129 de milioane de lei).

In toamna anului 2006, in judetul Constanta au fost infiintate culturi de grau, rapita, orz, orzoaica si alte plante pe o suprafata de 201.000 de hectare, cu 73.000 de ha. mai putin decat in toamna lui 2007.

“Diferenta de hectare cultivate in plus in aceasta toamna, in conditiile in care a fost un an secetos, arata ca programul de acordare a bonurilor valorile pentru producatorii agricoli a fost benefic”, a mentionat reprezentantul judetean al APIA. Potrivit acestuia, din cele peste 274.000 de hectare cu culturi de toamna, 174.811 sunt insamantate cu grau, iar circa 64.000, cu rapita.

Suprafata arabila a judetului Constanta este de 454.000 de hectare, diferenta necultivata urmand sa fie insamantata la primavara.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a schimbat, recent, termenul limita pentru depunerea cererilor in vederea obtinerii sprijinului financiar pentru culturile de toamna la 31 octombrie de la 15 noiembrie. Producatorii agricoli au beneficiat, in aceasta toamna, de 500 de lei pe hectar pentru insamantarea graului, 400 de lei pentru rapita si 450 de lei pentru alte culturi.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.