Laszlo Borbely propune un Program Operational de Cooperare Teritoriala Europeana “Danubius/Ister”

delta

Aflat la Buruxelles cu ocazia Zilelor Portilor Deschise pentru Dezvoltare Regionala, Laszlo Borbely, ministrul dezvoltarii, lucrarilor publice si locuintelor, a propus crearea unui Program Operational de Cooperare Teritoriala Europeana “Danubius/Ister”. Propunerea vine in contextul in care comisarul european pentru politica regionala, Danuta Hubner, a cerut implementarea unei strategii specifice privind bazinul Dunarii.

“Avem nevoie de un program focalizat pe bazinul Dunarii, cu un buget semnificativ, care sa includa domenii de interventie referitoare la transport, mediu si dezvoltare urbana in reteaua de localitati dunarene. Un astfel de program va determina dezvoltarea de-a lungul Dunarii” a declarat ministrul Laszlo Borbely. Programul ar urma sa completeze programele de cooperare teritoriala europeana deja existente, adaptate cerintelor teritoriale, concepute pentru altfel de arii de eligibilitate si care au o finantare mica.

Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor detine experienta elaborarii unor strategii de dezvoltare, fiind deasemenea autoritate de management pentru 4 programe operationale de cooperare teritoriala europeana si autoritate nationala pentru alte 6 programe operationale.

In cadrul vizitei sale la Buruxelles, ministrul Laszlo Borbely s-a intalnit cu ministrul dezvoltarii regionale si lucrarilor publice din Bulgaria, Assen Gagauzov. Scopul intalnirii a fost de a stabili conditiile unei cat mai bune colaborari intre Romania si Bulgaria.

Cei doi demnitari au stabilit finalizarea si semnarea in 23 octombrie la Sofia a unui protocol de colaborare si cooperare in domeniul dezvoltarii regionale, lucrarilor publice si locuintelor, incheiat intre Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor din Romania si Ministerul Dezvoltarii Regionale si Lucrarilor Publice din Bulgaria, avand in vedere experienta comuna dobandita de-a lungul procesului de integrare si similitudinile contextului politic, economic si social intre Romania si Bulgaria.

Acest document se doreste a fi un protocol de colaborare si schimb de bune practici, care sa vina in sprijinul punerii in aplicare a programelor si proiectelor comune pe care Romania le desfasoara impreuna cu Republica Bulgaria, in domeniul dezvoltarii regionale, lucrarilor publice si locuintelor.

In continuarea programului, Laszlo Borbely s-a intalnit cu Erhard Busek, presedintele Institutului Dunarii si al Europei Centrale si fost vice-cancelar al Austriei si comisarul european pentru multilingvism Leonard Orban.

Sursa: Ministerul Dezvoltarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.