Infiintarea porturilor pescaresti sustinuta de fondurile europene

Aproximativ 2 milioane de euro, din care 80 % finantare europeana, va investi Romania pentru infiintarea a trei porturi pescaresti la Constanta, Sulina si Mangalia, pentru sustinerea activitatii de pescuit. Banii vor fi utilizati pentru amenajarea unor centre de prima vanzare pentru peste, dar si centre care sa asigure lantul tehnologic, inclusiv camere frigorifice.

Imbunatatirea serviciilor oferite pescarilor va include facilitati pentru aprovizionarea cu gheata, combustibil si apa, facilitati pentru intretinerea si repararea navelor si ambarcatiunilor, precum si a echipamentului de pescuit.

ANPA a trimis Programul Operational pentru Pescuit spre avizarea Comisiei Europene la sfarsitul lunii iulie. Program are cinci axe prioritare in functie de care se vor aloca fondurile europene, respectiv adaptarea flotei de pescuit, acvacultura, masuri de interes comun, dezvoltarea durabila a zonelor pescaresti si asistenta tehnica.

Potrivit acestui program, pescarii pot primi plati compensatorii pentru incetarea temporara a activitatii sau pentru pensionare anticipata. Pot beneficia de sprijin financiar tinerii pescari, pentru achizitionarea navelor de pescuit sau pescarii care intentioneaza sa practice acvacultura ecologica.

Proiectele pentru dezvoltarea acvaculturii pot beneficia de o cofinantare de 60 %, din care 45 % reprezinta fonduri europene, iar diferenta este asigurata de la bugetul de stat. Beneficiarii acestei masuri pot fi agentii economici, asociatiile si organizatiile de producatori sau institutiile publice.

Ministrul agriculturii Dacian Ciolos a declarat ca Programul Operational pentru Pescuit va fi aprobat in acest an, urmand ca Romania sa primeasca avansul de 7 % din fondurile de 230 de milioane de euro, alocate pana in 2013.

Sursa: Agra.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.