25 de milioane de euro pentru un vin mai bun

Comisia Europeana a aprobat bugetul destinat culturilor de vita-de-vie, care valoreaza in total putin peste jumatate de miliard de euro. Astfel, pentru restructurarea si reconversia podgoriilor pana in 2008, Romania va primi 25 de milioane de euro.

Banii au fost alocati in functie de suprafata cultivata cu vita-de-vie (circa 3.000 de hectare) si de valoarea cererilor pentru finantari, depuse de producatorii romani de vin la Ministerul Agriculturii.

Suma destinata Romaniei este a cincea ca marime primita de statele UE. In exercitiul financiar 2006-2007, Romania a primit doar 8 milioane de euro (in conditiile in care am devenit membri UE din 2007), si 80% din aceasta suma a fost cheltuita pentru imbunatatirea calitatii podgoriilor. Sectorul vie-vin este primul care primeste banii europeni, pe fondul intarzierilor inregistrate in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala.

Dintre toate statele membre UE, Spania are cea mai mare finantare, adica 162 de milioane de euro. Vinurile din “Lumea noua” – Argentina, Africa de Sud, Chile si Australia – au intrat tot mai puternic pe piata europeana, in ultimii ani.

Sursa: Agra.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.