In urma „discutiilor politice”, Fiscul accepta eliminarea obligatiei de certificare a situatiilor financiare de catre consultanti.
Masura supracertificarii situatiilor financiare a fost considerata de mediul privat ca un cadou pe care functionarii din Finante il faceau colegilor deveniti consultanti.
Comisioanele consultantilor sunt prea mari pentru posibilitatile companiilor – a recunoscut ieri presedintele Camerei Consultantilor Fiscali si, in acelasi timp, presedinte al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Daniel Chitoiu. El a recunoscut implicit ca a renuntat la lupta pentru masura controversata a obligarii agentului economic sa lucreze cu un consultant.
In octombrie, Comisiile reunite de buget-finante si economica din Senat au decis eliminarea prevederii care instituia obligatia certificarii declaratiilor fiscale anuale ale firmelor de catre consultanti de specialitate. Camera decizionala este cea a Deputatilor, dar e de asteptat ca si aici sa se adopte respingerea masurii.
„In Senat a fost mai mult o discutie politica, daca este necesara introducerea vizarii declaratiilor anuale de catre consultanti. Consultantii percep taxe foarte mari, iar agentii economici nu aveau sumele respective, masura de introducere a avizarii fiind respinsa de plenul Senatului”, arata Chitoiu. Argumentul tehnic al masurii pare sa nu fi rezistat.
„Sunt multi agenti economici, circa 25-30%, care depun declaratii rectificative pentru corectarea anumitor situatii financiare”, a spus Chitoiu. Astfel, firmele ajung sa depuna doua-trei declaratii rectificative pe trimestru sau pe luna, care „dau peste cap baza de date”, ingreunand activitatea de administrare fiscala.
Cu toata baza de date „data peste cap”, ANAF poate raporta o crestere a veniturilor bugetare totale, cu 20% in primele zece luni, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Cea mai mare crestere a venit din impozitul pe venit (44% in 2007 fata de 2006), explicabila prin cresterea puternica a salariilor.
Urmatoarea crestere semnificativa a venit din impozitul pe profit (35% – un salt semnificativ fata de anii precedenti). O contributie modesta a avut TVA-ul (10%), ANAF sperand sa recupereze pana la sfarsitul anului pierderile avute din cauza deficientelor aparute in sistemul de colectare in primul trimestru dupa aderare.