Fermierilor romani li se lungesc urechile pana vor veni banii europeni

Subventiile europene pentru femierii romani vor fi platite, cel mai probabil, la inceputul anului viitor, a declarat ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos. Desi initial se anticipase ca vor incepe platile pentru fermierii romani la 1 decembrie, din pacate nu s-a finalizat controlul administrativ si pe teren.

Trebuie asteptata decizia Comisiei Europene in privirea functionalitatii agentiei care va gestiona fondurile europene pentru a da drumul subventiilor pe agricultura. In maxim trei-patru luni vor fi platiti toti fermierii din subventiile alocate de UE pentru agricultura.

Platile trebuie sa se faca doar gradual si numai pe suprafetele verificate. Uniunea Europeana va aloca pentru fiecare hectar de teren cultivat 50 de euro, la care se adauga subventia statului roman, de 30 de euro.

Fondurile europene destinate Romaniei in 2007 pentru platile directe la hectar sunt de 440 milioane euro, APIA fiind institutia responsabila de gestionarea acestor fonduri. Pana in 2009, Romania ar urma sa primeasca subventii de 11,5 miliarde de euro de la Uniunea Europeana.

Sursa: Financiarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.