Primarii maramureseni, motivati sa se implice in programul de vecinatate cu Ucraina

Primarii din localitatile de granita cu Ucraina au participat la prezentarea programului de vecinatate Romania-Ucraina, initiat de Consiliul Judetean Maramures si Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontaliera Suceava pentru granita cu Ucraina.

Programul de vecinatate Romania-Ucraina prevede dezvoltarea componentei socioeconomice, a cooperarii transfrontaliere, in domenii ca turism, mediu si infrastructura transfrontaliera. Primarii celor 17 comune de granita cu Ucraina au fost solicitati de conducerea CJ Maramures sa se implice cat mai serios in atragerea fondurilor destinate programului de vecinatate.

Programul de vecinatate Romania-Ucraina, lansat in anul 2004, a atras 97 de proiecte din judetele de granita cu Ucraina – Satu Mare, Tulcea, Suceava, Botosani si Maramures – a caror valoare a fost estimata la 14 milioane euro, proiecte ce ar putea intra in practica din anul 2008. Presedintele CJ Maramures, Marinel Kovacs, a fost de parere ca programul vine si in sprijinul etnicilor romani care traiesc de cealalta parte a granitei.

CJ Maramures este membru al Euroregiunii Carpatice, organizatie din care fac parte membrii administratiei transfrontaliere din Ungaria, Ucraina, Cehia, Slovacia, Polonia si Romania, iar din anul 1993, de cand e parte a acestei componente, a derulat o serie de proiecte care au apropiat comunitatile care traiesc de-a lungul granitei romano-ucrainene.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.