Comisia Europeana a prelungit ultimatumul pe agricultura

Clauza de salvgardare va fi activata pe 20 decembrie daca agentia de plati APIA nu va fi functionala.

Comisia Europeana va decide in 20 decembrie activarea clauzei de salvgardare pe agricultura, daca Romania nu-si va rezolva – pana in 16 decembrie – problemele in vederea acreditarii depline a agentiei de plati APIA, informeaza un comunicat al CE. Bruxelles-ul a salutat progresele facute de Romania pentru implementarea sistemelor de plati in agricultura, dar a cerut Bucurestiului sa faca noi eforturi pentru imbunatatirea sistemului IT, pentru a evita reducerea cu 25% a platilor pentru agricultura.

Romania a anuntat ca nu va face plati la scara larga inainte ca toate controalele necesare sa fie facute si a aratat ca a pus in functiune modulul software, care a fost verificat de un auditor independent. “Daca autoritatile romane pot demonstra pana in 16 decembrie, pe baza unui raport al unui evaluator independent, ca aceste deficiente identificate au fost remediate, procedura care duce spre activarea mecanismului de salvgardare va fi oprita”, se arata in comunicatul CE.

Comisia Europeana acordase in octombrie Romaniei o perioada de gratie pana in data de 9 noiembrie, pentru a-si rezolva problemele din sistemul de plati din agricultura, in caz contrar riscand sa i se reduca 25% din subventii. Acest termen a fost prelungit cu inca o luna, pana la 16 decembrie.

Potrivit Tratatului de aderare, UE poate retine un sfert din subventiile acordate direct agricultorilor romani, in cazul constatarii unor disfunctionalitati. Aceste plati directe ar fi trebuit sa inceapa la 1 decembrie 2007. Subventiile pentru 2008 erau evaluate la 202 milioane de euro, urmind sa ajunga la 492 de milioane de euro in 2013.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.