Doar o treime din primarii caraseni sunt interesati de fonduri structurale

Doar o treime din cei 77 primari din judetul Caras-Severin s-au prezentat, miercuri, la intalnirea cu reprezentantii Serviciului de Integrare Europeana din cadrul prefecturii pe tema absorbtiei fondurilor structurale.

Reuniunea a avut ca scop initierea si sustinerea demersurilor pentru dezvoltarea capitalului uman si cresterea capacitatii de absorbtie a fondurilor structurale la nivelul administratiei publice locale.
Discutiile coordonate de subprefectul Petru Albert Seres au fost axate pe prezentarea procedurilor de realizare a infratirilor la nivelul administratiei publice locale, importanta agentului de dezvoltare locala, in contextul cresterii capacitatii de absorbtie a fondurilor structurale la nivelul judetului Caras-Severin.

Cu acest prilej, s-a prezentat noul concept de dezvoltare economica si sociala, respectiv “asociatiile de dezvoltare intercomunitara”. Aceste structuri permit asociatiilor de unitati administrativ-teritoriale sa elaboreze in parteneriat proiecte de dezvoltare locala sau regionala si sa furnizeze servicii publice.

In ceea ce priveste absorbtia fondurilor comunitare, directorul Serviciului de Integrare Europeana, Florenta Albu, a precizat ca anumite surse de finantare pot fi accesate doar de aceste asociatii, in calitate de beneficiari, valoarea proiectelor in astfel de cazuri fiind mult mai mare decat in cazul unor aplicanti individuali. Daca judetul Timis are 61 de promotori locali activi sau agenti de dezvoltare rurala, 23 sunt in Bihor si 18 in Arad, in judetul Caras-Severin sunt doar doi. O parte dintre primarii caraseni au acuzat lipsa fondurilor pentru angajarea unui astfel de agent.

La intrunirea cu primarii din Caras-Severin, s-a avut discutat si despre renta viagera, ca instrument pentru modernizare a agriculturii si a fost prezentat noul cadrul legislativ in domeniul serviciilor comunitare de utilitati publice.
La manifestare au participat reprezentanti ai Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice – Agentia Teritoriala Deva, Agentiei Domeniului Statului, Centrului de Asistenta Rurala Timisoara si Institutiei Prefectului – Judetul Caras-Severin.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.