Subventiile de la UE pentru tarani vin abia in ianuarie

Fondurile totale alocate de UE pentru platile la hectar se ridica la 440 milioane euro.

Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii Gheorghe Albu a declarat ca platile la hectar vor fi facute incepand cu luna ianuarie 2008, dar numai in judetele unde s-a realizat controlul pentru esationul de sase procente.

Pentru plati directe la hectar, Romania primeste 440 de milioane de euro, bani pentru care au depus cereri 1,2 milioane de fermieri. O etapa esentiala in gestionarea acestor fonduri este controlul in teren, in urma caruia fermierii sunt declarati sau nu eligibili pentru plata directa la hectar.

Potrivit datelor din teritoriu, principalele nereguli descoperite pe teren tin de localizarea pe harta a parcelelor, de declararea unei suprafete mai mari sau de nerespectarea bunelor conditii de mediu.

Comisia Europeana a acordat Romaniei inca o luna, pana la 16 decembrie, pentru a-si remedia deficientele in gestionarea ajutoarelor acordate agricultorilor, noul ragaz fiind ultima sansa pe care o mai are Bucurestiul pentru a evita pierderea a circa 110 milioane de euro. In subordinea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale functioneaza doua agentii responsabile cu gestionarea fondurilor europene, respectiv Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) si Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP). Cele doua agentii de plati au obtinut acreditare provizorie in data de 15 decembrie 2006.

Potrivit Tratatului de aderare, UE poate retine un sfert din subventiile acordate direct agricultorilor romani, in cazul constatarii unor disfunctionalitati. Aceste plati directe ar fi trebuit sa inceapa la 1 decembrie 2007.

Platile directe pentru agricultura fusesera evaluate in cazul Romaniei, pentru primul an, la 443 de milioane de euro, bani care ar fi trebuit sa intre in 2008 in bugetul national al Romaniei pentru a rambursa ajutoarele directe acordate in 2007 de guvern celor 1,3 milioane de agricultori indreptatiti sa le primeasca.

Daca Executivul european ar decide sa reduca aceste ajutoare, fermierii nu le vor pierde. Cele 25 de procente retinute de Comisie in eventualitatea activarii clauzei vor fi suportate din bugetul national pana la remedierea deficientelor.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top