Greseli frecvente in proiectele de accesare a fondurilor europene

Persoanele care vor sa acceseze fonduri europene au de trecut mai multe teste pana la obtinerea banilor. De la modul de completare a cererii de finantare la pregatirea dosarului pana la corelarea intre obiective si activitati si implementarea proiectului, toate cantaresc destul de greu in fata autoritatilor europene.

Reprezentantii firmelor de consultanta spun ca multe dintre probleme apar ca urmare a lipsei informatiilor despre fondurile europene si a calitatii acestora. Informatiile despre fondurile structurale sunt putine, ajung cu greu la posibilii solicitanti si de multe ori sunt trunchiate sau incorecte.

Limbajul specific este o alta problema pentru cei care nu au cunostinte in domeniu, la care se adauga documentatia stufoasa care este ceruta pentru depunerea proiectului.

In ceea ce priveste completarea cererii de finantare, pe lista de greseli se afla detalierea insuficienta a obiectivului proiectului sau a nevoilor pe care le rezolva. Lipsa corelatiei intre obiectivul proiectului, rezultatele si activitatile prevazute este o gresala fatala. Consultantii spun ca trebuie respectate cu sfintenie anumite reguli: orice proiect are un obiectiv – pentru a atinge obiectivul trebuie sa derulezi anumite activitati – in urma fiecarei activitati obtii un rezultat – rezultatele agregate conduc la atingerea obiectivului. Astfel definirea mai multor obiective in locul unuia singur, omiterea unor activitati obligatorii ( ex.: promovarea proiectului, diseminarea rezultatelor) duc la respingerea proiectului.

Cel mai important este ca proiectul sa raspunda obiectivelor din programe. Un proiect chiar daca este bine scris si raspunde nevoilor beneficiarului nu va primi finantare daca nu este prioritar pentru zona respectiva, avand in vedere faptul ca banii sunt alocati pentru anumite sectoare. Odata aprobat proiectul se impune grija maxima pentru punerea acestuia in aplicare. Orice eroare poate duce la stoparea finantarii si chiar obligativitatea returnarii banilor.

Capacitatea benefiarului de a contribui cu fonduri proprii este un element esential, avand in vedere ca fondurile europene nu acopera 100% din totalul costurilor.

O firma de consultanta te poate ajuta sa ai un dosar de finantarea foarte bine intocmit, cu sanse reale de finantare, dar nu esti niciodata 100% sigur de succes. Altfel spus, firma iti poate garanta doar ca proiectul este eligibil, dar aceasta nu inseamna automat ca va fi si aprobat pentru ca pot exista proiecte care raspund mai bine obiectivelor programelor operationale.

Criteriile dupa care poti alege o firma de consultanta sunt, in primul rand, experienta pe alte programe europene si apoi gradul de reusita in implementarea proiectelor.

Sursa: Gandul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top