Cum ii merge agriculturii europene

Cum abordeaza politica agricola comuna (PAC) noile provocari la adresa mediului – schimbarile climatice, gestionarea apelor si protejarea biodiversitatii? Este capabila sa beneficieze de pe urma avantajelor pe care le ofera biocarburantii? Cum a fost afectata de extinderile succesive ale UE?

Comisia Europeana face un control al starii de sanatate a politicii agricole comune. Acest bilant este util pentru a identifica masurile care pot imbunatati situatia agricultorilor, protejand totodata interesele consumatorilor si ale contribuabililor.

Aceasta evaluare va avea in vedere trei aspecte principale:

– simplificarea sistemului de plati directe catre agricultori (in baza caruia ajutoarele nu mai sunt legate de productie);

– adaptarea masurilor de interventie ale UE (de exemplu, cotele) la situatia economica actuala;
o mai buna protectie a mediului cu ajutorul tehnologiilor moderne si stimulentelor si finantarea acestor masuri.

Proiectul se bazeaza pe reforma PAC din 2003, care a modificat sistemul de sprijin comunitar in sectorul agricol – agricultorii au libertatea de a produce in functie de cererea consumatorilor, agricultura UE devenind astfel mai competitiva. “Controlul starii de sanatate” al PAC se inscrie in acest proces de modernizare.

In prezent, Comisia intentioneaza sa lanseze o consultare cu partile interesate si va organiza doua seminarii pentru a deschide dialogul. In baza rezultatelor acestui dialog, Comisia va formula propuneri legislative concrete in primavara lui 2008.

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.