Bancherii le canta prohodul firmelor mici si mijlocii

In ciuda statisticilor care arata o inviorare a sectorului IMM in primele sase luni dupa aderarea Romaniei la UE, bancherii se asteapta la o “selectie naturala” in randul firmelor mici. Acestea vor avea probleme financiare pentru ca trebuie sa se alinieze unor cerinte precum calitatea, mediul si siguranta sanitara a produselor.

Pentru a releva oportunitatile deschise sectorului bancar in perioada urmatoare, specialistii au aratat ca firmele mici vor duce lipsa de bani, dar au alunecat si intr-o anumita extrema, afirmand chiar ca jumatate din IMM-uri vor sucomba.

Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea, a afirmat ca, “dupa aderarea la UE, asistam la o selectie naturala a IMM-urilor, din cele circa 700.000 de intreprinderi ramanand valide probabil jumatate”.

Principalul argument al liderului ARB ar fi acela ca multe IMM-uri “vor fi nevoite sa se inchida sau sa se reorienteze, pentru ca nu vor avea forta necesara sa indeplineasca cerintele europene in privinta calitatii produselor, a sigurantei sanitare, precum si cele referitoare la mediu”.

Concluzia poate sa fie trista pentru micii intreprinzatori, dar nu asta conteaza cata vreme pare a fi o veste buna pentru bancheri, amenintarea cu care se confrunta sectorul IMM fiind, de fapt, o oportunitate pentru finantatori: “Odata cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, bancile isi indreapta atentia spre sectorul IMM pentru cofinantarea proiectelor din fonduri structurale”, a precizat Ghetea.

“Dupa ce piata de retail pentru persoane fizice va fi saturata, va urma momentul IMM-urilor”, a adaugat presedintele ARB, referindu-se la oportunitatile de extindere a bancilor. Institutiile de credit isi vor concentra activitatea tot mai mult pe finantarea intreprinderilor mici si mijlocii, intrucat “cererea se egalizeaza cu oferta, iar bancile vor fi in cautare de noi nise”, a afirmat Ghetea, prezent la conferinta “Comunicare-Bani-Dezvoltare, organizata de Asociatia Romana a Profesionistilor in Relatii Publice.

Liderul ARB a mai aratat ca, dupa saturarea creditelor pentru retail si IMM-uri, bancile isi vor indrepta atentia catre agricultura – domeniu cu potential mare de dezvoltare.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.