Bacau: Soseaua de centura, preocupare permanenta a Primariei

Realizarea Soselei de Centura a Bacaului a reprezentat una dintre preocuparile permanente ale Executivului Primariei Municipiului Bacau. In repetate randuri s-au purtat negocieri cu diferite institutii ale statului pentru a gasi surse de finantare pentru constructia acesteia, solutia acceptata de toate partile interesate fiind contractarea de catre Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale a unui imprumut extern.

In cadrul imprumutului BIRD 4757 – Proiect de Restructurare a Transporturilor, s-au alocat fonduri pentru achizitionarea de servicii de proiectare si supervizare de lucrari, inclusiv achizitia terenului, precum si pentru executie lucrari privind varianta de ocolire a municipiului Bacau, valoarea totala a acestui proiect fiind estimata la 84 milioane de euro.

Pe 27 august 2007 a fost semnat Contractul de Consultanta privind Proiectarea si Supervizarea Constructiei Centurii Bacau, inceperea serviciilor avand loc in data de 6 septembrie 2007. Firma de consultanta care asigura “serviciile de proiectare si supervizare pentru varianta de ocolire a municipiului Bacau” este JV Schubler-Plan-Search Corporation Ltd., selectata in urma unei licitatii internationale.

Contractul este preconizat a se derula dupa cum urmeaza:

– Faza I – Proiectarea (9 luni de la inceperea serviciilor);

– Faza II – Achizitii/Ofertare Lucrari Civile (4 luni de la terminarea Fazei I);

– Faza III – Supervizarea Lucrarilor de Constructii (55 de luni de la terminarea Fazei II din care 24 luni reprezinta perioada de garantie a lucrarilor).

Stadiul proiectului, la aceasta data este urmatorul:

– Consulatantul a revizuit Studiul de Fezabilitate;

– Au fost realizate in proportie de 100% masuratorile topografice pe aliniamentul centurii;

– Studiile geotehnice sunt realizate in proportie de 70%;

– A fost elaborat planul de situatie si profil in lung intre DN 2 si DN 15.

Consultantul urmeaza a elabora planul de situatie si profilul in lung pe intreg traseul centurii Bacau. Dupa finalizarea acestor etape din faza de proiectare, terenurile se vor expropria de catre CNADNR care, prin Legea 198/2004 este declarata expropriator in numele statului roman. Evaluarea se va face de catre un expert autorizat dupa ce se va realiza documentatia cadastrala.

Guvernul Romaniei va contribui cu bani la realizarea acestui proiect, conform Acordului de imprumut 4757 si anume, un procent de 20% pentru moneda nationala (RON) pentru contractul de executie lucrari, TVA-ul, precum si alte taxe. Primaria Municipiului Bacau a fost invitata sa ia parte la discutiile purtate cu toate partile implicate, pentru a scurta perioada de proiectare.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.