APIA mai are un ragaz de trei saptamani pentru a-si rezolva problemele

Comisia Europeana va decide in 20 decembrie activarea clauzei de salvgardare pe agricultura, daca Romania nu-si va rezolva, pana in 16 decembrie, problemele, in vederea acreditarii depline a agentiei de plati APIA. Ragazul este ultima sansa pe care o mai are Bucurestiul pentru a evita pierderea a circa 110 milioane de euro. Directorul general al APIA, Dan Gherghelas, este, insa, convins ca nu se va ajunge la activarea clauzei.

Ragazul primit de Romania pentru acreditarea finala a agentiei de plati in agricultura se datoreaza progreselor semnificative facute intr-o perioada scurta de timp de autoritatile de la Bucuresti, insa este ultima prelungire acordata de Bruxelles, avertiza comisarul Leonard Orban in urma cu doua saptamani.

Bruxelles-ul amenintase Romania, la 10 octombrie, ca-i va reduce cu 25% platile pentru agricultura – insemnand circa 110 milioane de euro – daca nu remediaza pana la 9 noiembrie „insuficientele grave” ale sistemului de gestionare si control pentru ajutoarele destinate agricultorilor.

Ministerul Agriculturii a transmis, pe 8 noiembrie, Comisiei Europene scrisoarea privind progresele din activitatea Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura, CE urmand sa analizeze documentul si sa decida daca aplica sau nu Romaniei clauza de salvgardare.

Potrivit Tratatului de aderare, UE poate retine un sfert din subventiile acordate direct agricultorilor romani, in cazul constatarii unor disfunctionalitati. Aceste plati directe ar fi trebuit sa inceapa la 1 decembrie 2007. Noul termen dat de directorul APIA, Dan Gherghelas este a doua jumatate a lunii februarie 2008.

Platile directe pentru agricultura fusesera evaluate in cazul Romaniei, pentru primul an, la 443 de milioane de euro, bani care ar fi trebuit sa intre in 2008 in bugetul national al Romaniei pentru a rambursa ajutoarele directe acordate in 2007 de guvern celor 1,3 milioane de agricultori indreptatiti sa le primeasca Daca Executivul european ar decide sa reduca aceste ajutoare, fermierii nu le vor pierde.

Cele 25 de procente retinute de Comisie in eventualitatea activarii clauzei vor fi suportate din bugetul national pana la remedierea deficientelor. Dan Gherghelas e insa convins ca nu se va ajunge la activarea clauzei de salvgardare. Pe cele doua componente, plati directe si dezvoltare rurala, Romania va primi de la Uniunea Europeana, in perioada 2007-2013 fonduri in valoare de peste 12 miliarde de euro.

Sursa: The Money Channel

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top